корона вирус / - фото: архива Дан
18/01/2022 u 10:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Најсмртоноснији дан од почетка пандемије у Аустралији

Омикрон је, такође, умањио рејтинге одобравања премијера Скота Морисона, према најновијој анкети, стављајући опозиционе лабуристе на водећу позицију неколико мјесеци прије савезних избора

Аустралија је данас претрпјела свој најсмртоноснији дан пандемије, у вријеме када омикрон сој вируса корона повећава хоспитализацију на рекордне нивое, чак и док дневни број заражених благо попушта.

Аустралија се суочава са најгором епидемијом ковида 19, коју је подстакла варијанта омикрон која је више људи смјестила у болнице и интензивну његу него у било ком тренутку током пандемије.

У току 24 часа забиљежено је укупно 77 смртних случајева, што је премашило претходни национални рекорд од 57 прошлог четвртка, показали су званични подаци.

Данас је веома тежак дан за нашу државу", рекао је премијер Новог Јужног Велса Доминик Перотет током брифинга за медије.

Аустралија је пријавила 36 смртних случајева, што је нови максимум пандемије.

Само четворо од оних који су умрли у Новом Јужном Југу примили су бустер дозу вакцине против ковида 19, што је навело државне званичнике надлежне за здравство да апелују на људе да избјегавају одгађања и ускоро приме трећу дозу. Међу умрлим 33 су примили двије дозе вакцине.

 - Потребно је да постоји осјећај хитности у прихватању бустер дозе. За омикрон знамо да је заштита нижа и потребно нам је појачање да бисмо добили тај виши ниво заштите - рекла је шеф здравства Новог Јужног Велса Кери Чант.

Омикрон је, такође, умањио рејтинге одобравања премијера Скота Морисона, према најновијој анкети, стављајући опозиционе лабуристе на водећу позицију неколико мјесеци прије савезних избора.

Усред све већег броја хоспитализација, држава Викторија је данас прогласила "браон код" у болницама, обично резервисан за краткорочне хитне случајеве, што би болницама дало моћ да откажу здравствене услуге које нису хитне и отказују одсуства особља.

Иако власти обично не наводе варијанту вируса корона која је довела до смртног исхода, званичници су рекли да је већина пацијената на интензивној њези заражена сојем омикрон, а невакцинисани млади људи чине "значајан број".

Квинсленд је саопштио да ниједна особа од рекордних 16 преминулих у држави није примила бустер дозу. Од 45 особа које су умрле у држави од ковида 19 од 13. децембра, само једна је примила трећу дозу.

 - Молим вас, јавите се и примите бустер дозу, знамо да то чини разлику -  рекла је државни министар здравља Ивет Д'Ат.

У Аустралији је данас пријављено око 73.000 нових случајева заразе, што је пад са око 150.000 прошлог четвртка. Аустралија је до сада пријавила око 1,6 милиона случајева заразе вирусом корона од почетка пандемије, од чега је око 1,3 милиона било у посљедње двије седмице. Укупан број умрлих износио је 2.776.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:42