Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
27/01/2024 u 22:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najstrašniji zločin u istoriji čovječanstva: Širom svijeta obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Na današnji dan, 27. januara 1944. godine vojnici Crvene armije ušli su u logor Aušvic, i svijet je tada spoznao razmjere zločina nacističke Njemačke

Svijet je danas obilježio Dan sjećanja na žrtve holokausta. Na današnji dan, 27. januara 1944. godine pripadnici Crvene armije ušle su u logor Aušvic, a svijet je spoznao razmjere zločina nacističke Njemačke.

Ovogodišnje obilježavanje je u sjenci rasprave pred Međunarodnim sudom pravde koji je od Izraela zatražio da učini sve kako bi spriječio genocid u Gazi.

Podjele po tom pitanju bile su vidljive i u sjedištu UN-a u Njujorku, gdje mnogi nisu željeli da ustanu tokom govora izraelskog ambasadora, povodom danas sjećanja na žrtve Holokausta.

- Do danas nijedna institucija Ujedinjenih nacija nije osudila masakr Hamasa. čak ni Međunarodni sud pravde. Tišina je nedokučiva - rekao je Gilad Erdan, ambasador Izraela u UN.

- Danas više nego ikad, posebno nakon 7. oktobra u kom je Hamas ubio više od hiljadu Izraelaca, i ranio mnogo više, moramo da poručimo da taoci treba da budu oslobođeni odmah.

Vidimo širenje antisemitizma. Svi moramo da ustanemo protiv mržnje, diskriminacije i podjela - kazao je Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

U Njemačkoj zabrinutost zbog uspona desnice, hiljade ljudi je danas izašlo na ulice, porede Alterantivu za Njemačku sa Hitlerom. Kancelar Šolc poručuje da je širenje mržnje neprihvatljivo.

- Naša demokratija ima milione lica. Naše „nikada više“ ima milione glasova, 27. januar nas podsjeća da moramo da ostanemo vidljivi i glasni. Da ustanemo protiv antisemitizma, rasizma, i da „nikada više“ bude glasno svakog dana - ocijenio je njemački premijer Olaf Šolc.

U Velikoj Britaniji istraživanje televizije Skaj pokazuje da je porastao broj antisemitskih incidenata za 104 odsto, a da se čak 54 odsto tih incidenata dogodilo posle 7. oktobra.

Skaj navodi i da je sve više onih koji negiraju holokaust.

U Rusiji se danas obilježavaala 80-godišnjica od kraja opsade Sankt Petersburga. Predsjednik Vladimir Putin položio je cvijeće na spomeniku žrtvama opsade, među kojima je i njegov stariji brat Viktor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:38