Ko su kupci ruske nafte / Shutterstock
20/04/2023 u 19:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najveći zagovornici sankcija najveći kupci ruske nafte

Po podacima CREA, dok je takozvana koalicija za ograničenje cijena drastično uticala na uvoz sirove nafte, povećala je kupovinu rafinisanih naftnih proizvoda iz zemalja koje "peru rusku naftu"

Zapadne države koje su same sebi zabranile direktnu kupovinu ruske nafte sada istu kupuju indirektno od trećih zemalja, navodi se u izvještaju Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA).

U decembru su Evropska unija, Grupa 7 i savezničke zemlje uvele embargo i ograničenje cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu, a slična ograničenja uvedena su u februaru za izvoz ruskih naftnih derivata.

Međutim, po podacima CREA, dok je takozvana koalicija za ograničenje cijena drastično uticala na uvoz sirove nafte, povećala je kupovinu rafinisanih naftnih proizvoda iz zemalja koje "peru rusku naftu".

EU, Australija i većina zemalja G7 uvezle su naftnih derivata u vrijednosti od 45,9 milijardi dolara iz zemalja koje su postale najveći kupci ruske nafte od početka sukoba u Ukrajini, navodi se u izvještaju.

Prema CREA, "u 'koaliciji za ograničenje cijena' najveći uvoznik naftnih derivata iz zemalja praonica bila je EU", sa uvozom od 19,4 milijardi dolara od februara 2022. Australija je navodno kupila rafinisanu sirovu naftu u vrijednosti od 8,8 milijardi dolara u periodu od 12 mjeseci, a slijede SAD sa 7,2 milijarde dolara, Velika Britanija sa 5,5 milijardi dolara i Japan sa 5,2 milijarde dolara.

Dizel je bio najzastupljeniji uvezeni naftni proizvod u zemlje koalicije (29 odsto), zatim gorivo za avione (23 odsto) i benzin (13 odsto).

Istraživački centar sa sjedištem u Finskoj otkrio je i da je kineski mjesečni izvoz naftnih proizvoda u EU i Australiju krajem 2022. bio daleko viši od najviših vrijednosti zabilježenih u istoriji.

Izvještaj koji je baziran na podacima o praćenju brodova navodi i da su zemlje "koalicije za ograničenje cijena" povećale uvoz rafinisanih naftnih proizvoda iz Kine za 94 odsto, Turske za 43 odsto, Ujedinjenih Arapskih Emirata za 23 odsto, Singapura za 33 odsto i Indije za 2 odsto.

- Zemlje 'koalicije za ograničenje cijena' odgovorne su za većinu povećanja izvoza naftnih derivata iz trećih zemalja, naveli su iz CREA. Takođe, tvrdi se da je 56 odsto ruske nafte otpremljeno na nova odredišta "prevezeno brodovima u vlasništvu i/ili osiguranju" zapadnih zemalja.

(rt.rs)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 20:45