/ - FOTO: UKRAJINSKA VOJSKA
23/01/2023 u 18:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nakon Estonije i Letonija smanjuje nivo diplomatskih odnosa sa Rusijom

Razlog za takve mjere je situacija u Ukrajini

Republički ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics objavio je danas da će Litvanija od 24. februara smanjiti nivo diplomatskih odnosa s Rusijom.

Razlog za takve mjere je situacija u Ukrajini. Napominje se i da je Ministarstvo vanjskih poslova Litvanije donijelo takvu odluku u znak solidarnosti sa Estonijom.

-Litvanija će sniziti nivo diplomatskih odnosa sa Rusijom od 24. februara i zahtijeva od Rusije da postupa u skladu s tim- navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo saopštenje da Rusija, kao odgovor na značajno smanjenje broja uposlenih u ruskoj ambasadi u Talinu, kao i na pozadini uništenja cjelokupnog kompleksa odnosa s Moskvom, snižava nivo diplomatskih odnosa sa Estonijom. Ambasadoru ove zemlje naređeno je da 7. februara napusti teritoriju Rusije.

Kasnije je estonsko diplomatsko predstavništvo saopštilo da će ruski ambasador u Talinu Vladimir Lipajev morati napustiti republiku istovremeno sa odlaskom estonskog ambasadora Margusa Laidrea iz Moskve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:36