/ - PHOTO BY ZBYNEK BURIVAL ON UNSPLASH
31/05/2022 u 14:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Након најаве ембарга порасле цијене нафте

Трговци су се данас усредоточили на договор челника ЕУ о забрани увоза руске нафте бродовима, који чини 90 посто укупног увоза

Цијене нафте порасле су данас према 124 долара, потакнуте договором ЕУ о забрани увоза руске нафте бродовима и најавом укидања пандемијских ограничења у Шангају, кинеском индустријском и трговинском средишту, преноси Index.hr.

На лондонском је тржишту цијена барела у уговорима с роковима испоруке у српњу порасла 2.11 долара у односу на претходно затварање, на 123.78 долара. У уговорима с роковима испоруке у коловозу увећана је за 1.57 долара, на 119.17 долара.

На америчком тржишту барелом се трговало по 3.46 долара вишој цијени, од 118.53 долара. Трговци су се данас усредоточили на договор челника ЕУ о забрани увоза руске нафте бродовима, који чини 90 посто укупног увоза. То је најоштрија санкција коју је Унија увела Москви од почетка руске инвазије на Украјину крајем фебруара.

Увоз сирове нафте поступно ће се смањивати током шест мјесеци, а увоз деривата токомосам мјесеци. Забрана неће укључивати нафту која се допрема цјевоводима, у уступку Мађарској.

-Будући да се двије трећине руског извоза сирове нафте допрема морем, ЕУ ће морати наћи замјену за око 1.5 милиона барела нафте дневно (бпд)-објашњава аналитичар ПВМ-а Тамас Варга.

Најава Шангаја

-Количина је заправо ближе 2.1 до 2.2 милиона барела дневно, будући да Пољска и Њемачка планирају до краја године обуставити купњу нафте и из цјевовода- додао је Варга.

Потпору цијенама пружила је и најава Шангаја да ће од сриједе грађанима одобрити излазак из домова и кориштење аутомобила. Произвођачи окупљени у Организацији земаља-извозница нафте (ОПЕЦ) и њихови савезници спремају се пак и у српњу повећати опскрбу за само 432.000 барела дневно, као и у претходним мјесецима, рекло је шест извора из ОПЕЦ+.

У одвојеном је извјештају ОПЕЦ данас објавио да је барел кошарице нафте његових чланица у понедјељак стајао 120.01 долар, што значи да је поскупио 1.17 долара у односу на протекли радни дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:58