/ - Фото: Архива
21/02/2022 u 22:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Западни званичници осуђују Путина, Бајден: Очекивао сам ово

Спремни смо да се договоримо, поручује амерички лидер

Предсједник САД Џозеф Бајден огласио се након што је руски лдиер Владимир Путин признао Доњецк и Луганскк, наводећи да је очекивао такав потез Русије.

- Спремни смо да одмах одговоримо. Бајден ће ускоро издати извршну наредбу која ће забранити нова улагања, трговину и финансирање од стране америчких особа у, из или у такозване регије ДНР и ЛНР Украјине. Ова наредба такођер ће дати овлаштење за изрицање санкција било којој особи за коју је одлучено да ђелује у тим подручјима Украјине. Министарство вањских послова и трезор ће ускоро имати додатне детаље. Ускоро ћемо објавити и додатне мјере везане за данашње очито кршење међународних обавеза Русије. Да будемо јасни: ове мјере су одвојене од брзих и оштрих економских мјера које смо припремали у координацији са савезницима и партнерима, ако би Русија додатно извршила инвазију на Украјину, те би биле додатак њима. Настављамо блиске консултације са савезницима и партнерима, укључујући Украјину, о сљедећим корацима и о текућој ескалацији дуж границе Русије с Украјином - закључили су у саопштењу из Бијеле куће. 

Британски премијер Борис Џонсон осудио је руско признање независности проруских сепаратистичких територија у источној Украјини, сматрајући да то представља "флагрантно кршење суверенитета те земље" и одбацивање мировног споразума постигнутог 2015. у Минску.

Kритике стижу и из Европске уније.

- То је очигледно против међународног права. То је флагрантно кршење суверенитета и интегритета Украјине, то је одрицање од споразума из Минска- рекао је Џонсон на конференцији за новинаре и додао да је то лош знак за смиривање кризе у Украјини.

Предсjедник Украјине Володимир Зеленски објавио је да је разговарао са предсjедником САД Џозефом Бајденом након одлуке Русије да призна независност отцијепљених украјинских региона Доњецк и Луганск.

- Почињемо сједницу Савјета за националну безбједност - објавио је Зеленски на твитеру.

Такође је најавио да планира разговор са премијером Велике Британије Борисом Џонсоном.

Након што је Путин након дугог говора данас признао независност одметнутих дијелова Украјине, Луганска и Доњецка, на друштвеним мрежама огласио се Гари Каспаров  један од најпознатијих руских критичара Путина и његовог режима.

- Путинов говор постао је дивљачки, естрих ахисторијских притужби и заблуда, мит о руском понижењу. Фокус на НАТО и САД је зато што велики шефови требају највеће непријатеље, а Украјина није довољна. Али Украјина мора патити због Путинове неспособности и злобе. Нико се не би требао трудити дешифрирати ово смеће. Путин жели сукоб јер му је потребан сукоб. Мора одвратити пажњу од својих неуспјеха у Русији, уништити сваки демократски модел у близини. Погледао је око себе да види хоће ли га неко ко има моћ зауставити уколико то покуша, а сви су одбили- написао је Каспаров.

Британска министарка вањских послова Лиз Трус осудила је одлуку Путина да призна независност двије сепаратистичке самопроглашене републике у Украјини.

- Признање "Народне Републике Доњецк" и "Луганске Народне Републике" од стране предсједника Путина као независних држава показује флагрантно непоштивање обавеза Русије према споразумима из Минска. Овај корак представља даљњи напад на суверенитет и територијални интегритет Украјине, сигнализира и крај процеса из Минска и представља кршење Повеље УН-а. То показује одлуку Русије да изабере пут конфронтације умјесто дијалога.Координираћемо наш одговор са савезницима. Нећемо дозволити да руско кршење њених међународних обавеза остане некажњено - навела је Трус.

Државни секретар САД-а Ентони Блинке) осудио је одлуку Владимира Путина.

- Признање Кремља такозваних "Народних република Доњецка и Луганска" као "независних" захтијева брз и чврст одговор, а ми ћемо предузети одговарајуће кораке у координацији са партнерима - навео је он.

Подсјетимо, председник Русије Владимир Путин претходно је потписао документ којим је Москва признала независност отцепљених украјинских територија Луганск и Доњецк.

Путин је договор о пријатељству потписао у Kремљу са Денисом Пушилином (руководи ДНР) и Леонидом Пасечником (руководи ЛНР).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:56