/ - ФОТО: илустрација
09/12/2021 u 09:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Напади биjеса и екстремно вjежбање могу да доведу до можданог удара

Прикупљени подаци указуjу на то да jе бес или емоционална узнемиреност повезана са око 30 одсто повећаним ризиком од можданог удара

У студиjи обjављеноj недавно у "Еуропеан Хеарт Jоурнал" Европског кардиолошког друштва, тим међународних истраживача проучио jе више од 13.000 пациjената у 32 земље, коjи су претрпјели мождани удар, у склопу студиjе назване "Интерстроке".

Користећи „приступ елиминисања случаjева“, тим jе настоjао да утврди да ли jе окидач унутар jедног сата од поjаве симптома повезан са акутним можданим ударом, у односу на исто раздобље претходног дана, пише Фоx Неwс, преноси Индеx.хр.

Анализа окидача

Превенциjа можданог удара jе приоритет за љекаре, а успркос напретку и даље jе тешко предвидети када ће се мождани удар догодити.

Истраживање jе анализирало обрасце код пациjената коjи су претрпели исхемиjски мождани удар и рјеђе интрацеребрално крварење.

Jедан од jеданаест преживелих доживео jе епизоду љутње или узруjаности унутар jедног сата пре тога, а глобална студиjа „Интерстроке“ открила jе да jе jедан од 20 пациjената био под тешким физичким напорима.

Бијес, емоционална узнемиреност и тежак физички напор

Прикупљени подаци указуjу на то да jе бес или емоционална узнемиреност повезана са око 30 одсто повећаним ризиком од можданог удара током jедног сата након епизоде.

Тешки физички напори, попут екстремног вјежбања, могу повезани су са око 60 одсто повећаним ризиком од интрацеребралног крварења, ретког облика можданог удара коjи проузрокуjе крварење у мозгу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:38