Leonid Volkov / - LEONID VOLKOV/X
12/03/2024 u 23:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Napadnut Leonid Volkov, bliski saradnik Alekseja Navaljnog

Leonid Volkov, pripadnik ruske opozicije i dugogodišnji saradnik Alekseja Navaljnog, napadnut je danas u blizini svog doma u Litvaniji.

Volkov je napadnut čekićem u litavskom glavnom gradu Vilniusu, rekla je Kira Jarmuš, bivša portparolka Navaljnog, prenosi RSE.

- Leonid Volkov je upravo napadnut ispred svoje kuće. Neko je razbio prozor automobila i poprskao mu oči suzavcem, nakon čega je napadač počeo udarati Leonida čekićem. Leonid je sada kod kuće, policija i hitna pomoć su na putu prema njemu, rekla je Jarmuš u objavi na društvenim mrežama.

Nekoliko opozicionih lidera i saradnika Alekseja Navaljnog optuženo je za osnivanje ekstremističke grupe. Mnogi njegovi bliski saradnici, uključujući advokaticu Ljubov Sobol i Leonida Volkova pobjegli su iz zemlje pod pritiskom ruskih vlasti.

Aleksej Navaljni (47) je umro 16. februara u kaznenoj koloniji sjeverno od Arktičkog kruga.

Šef ruske obavještajne službe: Navaljni umro prirodnom smrću

Prema vlastima, najžešći kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina onesvijestio se tokom obilaska zatvorskog dvorišta, a pokušaji reanimacije bili su neuspješni.

Navaljni je preminuo poslije godina zatočeništva tokom kojih je proveo više od 300 dana u samicama, uskraćivana mu je medicinska njega, žalio se da je bio podvrgnut lišavanju sna i još mnogo toga. Ruski sudovi odbili su više od 40 pritužbi koje je podnio zbog navodnog zlostavljanja.

Evropski parlament je dan prije sahrane usvojio rezoluciju u kojoj se za smrt Navaljnog krivi država Rusija i predsjednik Vladimir Putin.

U vrijeme smrti, ovaj istaknuti kritičar Kremlja, služio je 19-godišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam koji su on, njegove pristalice, zapadni zvaničnici i drugi nazvali politički motivisanim. Pristalice Navaljnog vjeruju da je ubijen, a njegova udovica Julija je obećala da će nastaviti posao svog supruga.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 09:18