/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
25/11/2022 u 19:19 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Napetost u EU zbog ilegalne migracije: Održan hitan sastanak ministara

Preko 90 000 migranata i izbjeglica stiglo je u EU ove godine iz Sjeverne Afrike do Italije ili Malte, što je povećanje od 50 odsto u odnosu na 2021.

Ministri unutrašnjih poslova EU okupili su se danas na hitnom sastanku kako bi pokušali da ublaže napetost zbog ilegalne migracije, nakon što je sudbina migranata spašenih u Mediteranu izazvala tenzije između Pariza i Rima, p'+renosi Nova S.

-Ne treba da radimo na krizi kada se kriza pojavi, potreban nam je jedinstven okvir zasnovan na zakonu EU- izjavio je evropski komesar Margaritis Šhinas, pozivajući države članice da odobre nove zakone EU o migraciji, prenosi Rojters.

-Kao Evropljani moramo da se pozabavimo ovim pitanjem neregularne migracije- izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin, koji je pozvao na hitan sastanak nakon što je Italiju nazvao „sebičnom“, jer nije dozvolila brodu da pristane na obalu, i tada izjavio da Francuska više neće primiti oko 3 000 migranata koje je Pariz prije toga pristao da primi, a danas je izjavio da se stav neće promeniti ako Italija ne pristane da poradi na problemu i primi migrante.

Uoči sastanka, izvršna komisija EU postavila je akcioni plan od 20 tačaka, osmišljen za rešavanje rastućeg problema migracije u centralnom Mediteranu, a jedan od fokusa tog plana bio je jačanje saradnje sa zemljama trećeg svijeta odakle je najveći broj migranata pobegao.

Preuzimanje odgovornosti za one koji ilegalno čamcima stižu do EU je dugo predmet spora između zemalja članica, a ovog mjeseca su se Pariz i Rim sukobili oko prihvatanja broda Oušn Viking koji je prevozio 234 migranta koje je Italija odbila, navodi Rojters.

Preko 90 000 migranata i izbjeglica stiglo je u EU ove godine iz Sjeverne Afrike do Italije ili Malte, što je povećanje od 50 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. februar 2023 05:00