/ foto ilustracija - UPRAVA POLICIJE
23/08/2023 u 08:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Narko karteli sve više koriste improvizovane bombe

Posebno su u porastu bile bombe nošene dronovima, koje su bile nepoznate u Meksiku prije 2020. godine

Meksička vojska saopštila je da su narko karteli u toj zemlji povećali upotrebu improvizovanih eksplozivnih naprava (IED), prenose agencije.

Posebno su u porastu bile bombe nošene dronovima, koje su bile nepoznate u Meksiku prije 2020. godine. Do sada je ove godine zabilježeno 260 takvih napada. Međutim, čak i taj broj je možda minimum, stanovnici nekih djelova zapadne države Mičoakan kažu da su napadi dronova koji bacaju bombe skoro svakodnevna pojava.

Do sad ove godine je pronađeno šest auto-bombi, što je za jednu više nego prethodne.

Ukupno je u ovoj godini do sad pronađeno 566 improvizovanih eksplozivnih naprava. Od kako je ova vlada pruzela vlast u decembru 1018. godine taj broj se penje na ukupno 2.186 naprava.

Više od polovine svih eksplozivnih naprava pronađenih tokom trenutne administracije, uklupno 1.411 pronađeno je u Mičoakanu, gdje kartel Halisko vodi krvavi, višegodišnji rat protiv koalicije lokalnih bandi. Većina ostalih pronađena je u državama Gvanahuato i Halisko.

Nije jasno da li broj pronađenih eksplozivnih naprava uključuje samo one koje nisu eksplodirale, što je prema navodima zvaničnika čest slučaj.

Ministarstvo odbrane je navelo da čini se da je većina naprava napravljena od crnog baruta "koji je dostupan na tržišnicama" ili snažnijih jedinjenja za miniranje iz ukradenih iz mina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 15:46