/ ILUSTRACIJA - FOTO YOUTUBE SKRINšOT
31/01/2023 u 00:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NASA bira posadu za povratak na Mjesec

Sve će koštati približno 100 milijardi dolara

U prvoj polovini tekuće godine NASA će odabrati početnu četveročlanu posadu za svoj vodeći program Artemis za povratak astronauta na Mjesec.

Planirana 2024. godine, Artemis II će biti prva misija programa s posadom koja će kružiti oko Mjeseca, letjeti dalje u svemir od bilo kojeg čovjeka od programa Apollo utirući put posadi Artemis III da hoda po Mjesecu 2025.

Sve će koštati približno 100 milijardi dolara.

Proces odabira posade misije Artemis II toliko je tajnovit da ostaje misterija čak i za mnoge iznutra. Osim što je objavila nacionalnost astronauta, tri Amerikanca, jednog Kanađanina, NASA nije rekla gotovo ništa javno o tome ko će biti izabran ili kako će ta odluka biti donesena.

Određivanje "pravog tima" za misiju u svemir oduvijek je bio misteriozan proces, koji seže sve do 1950-ih. Tada je NASA obavljala svoje prve letove za svoje početne misije Merkur, prenosi klix.ba.

Iako su se kriterijumi možda promijenili, proces ostaje nevjerovatno tajnovit. CNN je saznao da će odluku o tome ko će otići na Mjesec donijeti tri ključna čovjeka u NASA-inom svemirskom centru Johnson u Hustonu, gdje je svaki američki astronaut živio i trenirao od 1961. godine.

Dogovoreno je da će se posada Artemis II sastojati od tri američka astronauta i jednog kanadskog, uslovi koji su zacementirani u sporazumu između dvije zemlje iz 2020.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. mart 2023 21:53