/ ILUSTRACIJA FOTO SKRINšOT: YOUTUBE SPACE VIDEOS
24/10/2022 u 11:20 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NASA formirala tim za proučavanje neidentificiranih letećih objekata

Dok se NLO-i obično povezuju sa vanzemaljcima, NASA ne misli da su te pojave "vanzemaljskog porijekla"

NASA je objavila 16 osoba koji će provesti narednih devet mjeseci proučavajući neidentifikovane vazdušne fenomene, poznate i kao NLO, piše USA Today.

Koristeći neklasifikovane podatke, tim će "postaviti temelje za buduća proučavanja" NLO-a ispitujući kako javnost, lokalne vlasti i drugi izvori prikupljaju podatke. Cilj je imati mapu puta za NASA-inu analizu podataka o letećim objektima i odrediti koji su događaji prirodni ili ne, prenosi Avaz.

- Istraživanje nepoznatog u svemiru i atmosferi je srce onoga što smo mi u NASA-i - rekao je Tomas Zurbuhen, pomoćnik administratora Direkcije za naučne misije u NASA-i. presudno da nam pomogne da izvučemo naučne zaključke o tome šta se dešava na našem nebu. Podaci su jezik naučnika i čine neobjašnjivo, objašnjivo."

Najava učesnika studije dolazi usred obnovljenog interesovanja za NLO-e. U junu 2021., ured američkog direktora Nacionalne obavještajne službe objavio je dugo očekivani izvještaj u kojem se ispituju neidentifikovani zračni fenomeni, ali nikakvi "čvrsti zaključci" nisu mogli biti doneseni o više od 140 slučajeva.

Ipak, savezni zvaničnici nastavljaju da nadziru UAP-ove jer se na njih gleda kao na potencijalnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti, kaže predstavnik Andre Karson (André Carson), D-Indiana. Ministarstvo odbrane je u novembru 2021. godine stvorilo Identifikaciju i sinhronizaciju vazdušnih objekata za praćenje i analizu NLO-a, a u maju je Kongres održao prvo javno slušanje o NLO-ima u više od 50 godina.

Dok se NLO-i obično povezuju sa vanzemaljcima, NASA ne misli da su te pojave "vanzemaljskog porijekla". Ali agencija kaže da zapažanja otežavaju donošenje naučnih zaključaka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:12