ПЛАНЕТА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
14/01/2022 u 09:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НАСА: Година 2021. шеста наjтоплиjа икад забиљежена

НОАА је објавила да је прошла година била 45. заредом – од 1977 – да су свјетске температуре биле изнад просјека 20. вијека

Двије агенције америчке владе – свемирска агенција НАСА и Национална управа за океане и атмосферу (НОАА) саопштиле су да је 2021. била шеста најтоплија година икад забиљежена.

У одвојеним извјештајима, агенције су такође навеле да је посљедњих осам година уједно било осам најтоплијих откад је почело модерно праћење података. Такође су саопштиле да су глобалне температуре биле за 0,85 степени Целзијуса изнад просјечене температуре у 20. вијеку, пише „Глас Америке“, преноси Н1.

НОАА је објавила да је прошла година била 45. заредом – од 1977 – да су свјетске температуре биле изнад просјека 20. вијека.

Подаци ове двије агенције показују да су глобалне температуре, када се узме просјек у десетогодишњем периоду, како би се ублажиле природне осцилације, скоро 1,1 степен Целзијуса топлије него прије 140 година.

У разговору са новинарима, шеф аналитике у НОАА Расел Воуз рекао је да је “сада топлије него икад у најмање посљедњих 2.000 година, а вјероватно и много више”.

Он је предвидио да ће 2022. такође бити једна од најтоплијих година у историји.

Обје агенције су временске аномалије из прошле године, попут отапања леденог покривача, шумских пожара и рекордних поплава, приписале топлијој клими.

Климатолог НАСА-е Гевин Шмит изјавио је за Асошијетед прес да је дугорочни тренд “веома, веома јасан”.

“И то је све због нас. Неће се промијенити док ми не престанемо да повећавамо количину угљендиоксида у атомсфери”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:47