Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
29/03/2023 u 22:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NASA planira da izvrši prvi let sa posadom svemirske letjelice Starlajner najkasnije 21. jula

I svemirska letjelica sa ljudskom posadom i raketa-nosač su „u dobrom stanju“, ali je još uvijek potrebno vrijeme da se završe pripreme i sertifikacija za let, rekao je portparol programa sa posadom te avio-kosmičke agencije

NASA će izvesti prvi let sa posadom svemirske letjelice Starlajner (Boing) najkasnije 21. jula, rekao je Stiv Stič, portparol programa sa posadom te avio-kosmičke agencije.

„Najbolja prilika u pogledu vremena leta je ne ranije od 21. jula“, rekao je on tokom brifinga.

I svemirska letjelica sa ljudskom posadom i raketa-nosač su „u dobrom stanju“, ali je još uvijek potrebno vrijeme da se završe pripreme i sertifikacija za let, rekao je on.

„Većina priprema biće završena u aprilu, ali ostaje jedan aspekt koji će biti završen u maju – to se tiče procesa sertifikacije padobranskog sistema“, citiraju Stiča RIA Novosti.

Predstojeći let je izuzetno važan za NASA-u, naglasio je on.

21. maja prošle godine svemirska letjelica Starliner se autonomno pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu dan nakon lansiranja.

26. maja letjelica je sletjela u američku državu Novi Meksiko koristeći tri padobrana. Tada je na Zemlju isporučio oko 270 kg tereta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. jun 2023 12:01