Unsplash, svemir, ilustracija / - UNSPLASH, SVEMIR, ILUSTRACIJA
21/04/2023 u 22:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NASA planira mrežu baza na Mjesecu

Sada, međutim, NASA planira da proširi svoje planove u saradnji sa drugim partnerima kako bi uspostavila mrežu baza

Umjesto najavljene gradnje jedne glavne baze na Mjesecu, Nasa bi mogla da napravi čitavu mrežu postrojenja na Mjesecu za svoje predstojeće misije programa „Artemis“, piše specijalizovani portal Space.

Tokom konferencije za medije, Nasin čelnik za razvoj istraživačkih sistema Džim Fri rekao je da je za sada teško reći da li će jedna baza na Mjesecu biti dovoljna, jer ako se promaši termin za lansiranje moraće da se čeka mjesec dana da bi mogli ponovo da slete na tu lokaciju.

Nasini planovi za bazu na Mjesečevom južnom polu prvi put su otkriveni 2020. godine, a Američka agencija za istraživanje svemira planira da ponovo pošalje ljude na Zemljin satelit posle 2025. godine u misiji „Artemis 3“. Osim toga, šef Nase Bil Nelson je prije nekoliko mjeseci rekao da strahuje od toga da bi Kinezi mogli da prvi izgrade bazu na Mjesecu. 

Naredne misije „Artemis“ programa radiće na oformljavanju stalne ljudske kolonije na Mjesecu koja će služiti kao odskočna daska za istraživanje Marsa i drugih djelova Sunčevog sistema.

Sada, međutim, NASA planira da proširi svoje planove u saradnji sa drugim partnerima kako bi uspostavila mrežu baza.

Fri je zbog toga objasnio da Nasa analizira potencijale gradnje više baza i kampova na Mjesecu u saradnji sa Evropskom agencijom za istraživanje svemira.

Jedna od ključnih prednosti jeste da bi više baza pomoglo u slučaju nepredviđenih okolnosti ukoliko nešto pođe po zlu i da bi baze mogle međusobno da se pomažu, ali i da će to povećati naučni potencijal.

-Zato bismo mogli da imamo nekoliko lokacija koje bi sarađivale i povećale naučni potencijal-kaže Fri.

NASA i agencije za istraživanje svemira drugih država, poput Kine i Rusije, planiraju ispitivanje južnog pola zbog činjenice da sadrži velike količine zaleđene vode. Međutim, biće potrebno dosta vremena dok baze budu formirane.

-Vjerovatno će to doći sa kasnijim lansiranjima, poput sedme, osme i devete Artemis misije, tokom kojih namjeravamo da se uspostavi stalna baza na površini- objasnio je Fri.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:46