/ - PHOTO BY HISTORY IN HD ON UNSPLASH
27/11/2023 u 11:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NASA primila poruku poslanu laserom s udaljenosti od 16 miliona kilometara od Zemlje

To je prvi put da su optičke komunikacije uspješno poslane na toliku udaljenost

Instrument koji putuje na letjelici Psyche uspješno je ostvario komunikaciju sa zemaljskim teleskopom sa udaljenosti 40 puta veće od one između Mjeseca i Zemlje. To je prvi put da su optičke komunikacije uspješno poslane na toliku udaljenost, prenosi Avaz.

NASA je službeno objavila uspješno odrađenu demonstraciju laserske komunikacije nakon što je zaprimila poruku sonde udaljene 16 miliona kilometara od Zemlje.

Inovativni eksperiment na svemirskoj letjelici Psyche tehnološka je demonstracija koja će agenciji omogućiti pogled u duboki svemir te posredno i nova otkrića o porijeklu svemira.

Podsjetimo, Psyche, lansiran sredinom oktobra, trenutno je na putu da izbliza snimi metalni asteroid među orbitama Marsa i Jupitera. Letjelica će provesti šest mjeseci putujući oko 3,6 milijarde kilometara ne bi li stigla do svemirskog tijela koje kruži u drugom dijelu našeg glavnog polja asteroida.

Na sondi se pored nužne opreme za istraživanje asteroida nalazi eksperimentalna optička komunikacijska oprema punog imena ‘‘Deep Space Optical Communications technology demonstration‘‘, DSOC, koja vrši zasebnu naučnu misiju.

Tehnološku demonstraciju dizajnirala je NASA kao pokušaj najudaljenije laserske komunikacije dosad. Ona za komunikaciju sa Zemljom koristi infracrveni laser koji može slati podatke brzinom 10 do 100 puta većom od tradicionalnih sistema za radiovalove, koje NASA koristi za svoje druge misije. Ako se pokaže učinkovitim, eksperiment bi mogao postati temeljem za tehnologiju kojom ćemo komunicirati s kolonistima na Marsu, piše Tportal.

DSOC je, tim rečeno, nedavno postigao ono što inženjeri iz NASA-e nazivaju ‘‘prvim svjetlom‘‘, odnosno prvim uspješnim slanjem i primanjem podataka. Eksperiment je poslao laser s kodiranim podacima dok je letjelica prolazila daleko iza Mjeseca - na udaljenosti od 16 miliona kilometara od Zemlje, piše CNN.

- Postizanje ovog ‘‘prvog svjetla‘‘ jedan je od kritičnih dostignuća DSOC-a, s ciljem ostvarivanja bržeg prijenosa podataka poput naučnih informacija, slika visoke rezolucije i streaminga videa, kao podrške idućem koraku čovječanstva - slanja ljudi na Mars - rekla je Trudi Kortes (Trudy), direktorica tehnoloških demonstracija iz Direktorata za svemirsku tehnologiju u NASA-i.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:02