/ - FOTO: SCREENSHOT/TWITTER
15/11/2022 u 23:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NASA sjutra planira lansirati megaraketu na Mjesec, odbrojavanje već počelo

Čini se da je stiglo naše vrijeme. Nadamo se da će to biti u srijedu", rekao je Mike Sarafin, voditelj odgađane misije Artemis 1 iz sjedišta NASA

Nakon dva neuspjela pokušaja NASA planira lansirati svoju novu megaraketu s floridskog Cape Canaverala na Mjesec sutra rano ujutro, manje od sedam dana nakon što je ogromni stroj izdržao nalete snažnog uragana.

"Čini se da je stiglo naše vrijeme. Nadamo se da će to biti u srijedu", rekao je Mike Sarafin, voditelj odgađane misije Artemis 1 iz sjedišta NASA.

Misija Artemis 1, šestosedmični probni let bez astronauta, prvi je korak u planovima američke svemirske agencije koja na Mjesecu namjerava uspostaviti dugoročnu lunarnu koloniju, kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu, prenose Nezavisne.

Riječ je o testnom prvom putovanju ogromne dvostepene rakete Space Launch System (SLS) i njene kapsule Orion bez posade. Premda na brodu neće biti ljudi, Orion će nositi simuliranu tročlanu posadu - jednu mušku i dvije ženske lutke - opremljene senzorima za mjerenje nivoa radijacije i drugih stresova koje bi astronauti doživjeli, prenosi Index.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, SLS predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sistem koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tokom programa Apollo na Mjesec šezdesetih i sedamdesetih godina.

Nazvan po Apolonovoj sestri blizanki iz starogrčke mitologije, novi svemirski program razvijen je 50 godina nakon što su ljudi posljednji put kročili na Mjesečevo tlo.

Prvo lansiranje rakete SLS zakazano je za srijedu, u 1:04 ujutro po lokalnom vremenu, s mogućim rokom lansiranja od dva sata. U poznatome svemirskom centru Kennedy odbrojavanje je već započelo.

Polijetanje je predviđeno manje od tjedan dana nakon prolaska uragana Nicole, koji je raketa uspješno izdržala u vanjskome prostoru na lansirnoj rampi.

Trenutno zvaničnici procjenjuju potencijalni rizik od oštećenja povezan s uraganom. Radi se o tankoj traci, zvanoj RTV, koja okružuje kapsulu Orion na vrhu rakete i čini je aerodinamičnijom.

Timovi stručnjaka ispituju može li se RTV olabaviti za vrijeme pokretanja i pritom izazvati probleme. Zbog toga su određena dva rezervna datuma za lansiranje - 19. novembra i 25. novembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:10