/ PHOTO BY VADIM BOZHKO ON UNSPLASH
25/03/2023 u 20:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nastavljena masovna otpuštanja u IT sektoru

Konzervativna procjena iznosi da je 200.000 otkaza podijeljeno od početka 2022. do danas, dok neke procjene idu čak do pola miliona

Masovna otpuštanja u IT sektoru se nastavljaju, a samo od početka ove godine otkaze je dobilo više od 100.000 radnika u velikim tehnološkim kompanijama, a otprilike isto toliko i tokom prošle godine.

Konzervativna procjena iznosi da je 200.000 otkaza podijeljeno od početka 2022. do danas, dok neke procjene idu čak do pola miliona.

Gugl, Meta /Fejsbuk/, Amazon, Majkrosoft i brojne druge kompanije smanjuju broj zaposlenih, a taj trend je indirektno doveo do početka masovne krize, gurajući Banku Silionske doline /SVB/ u bankrot.

Čelnici ovih kompanija veliki broj otkaza uglavnom pravdavaju argumentom da su previše zapošljavali jer je potražnja za njihovim uslugama naglo rasla tokom pandemije, prenose Nezavisne.

Krajem prošle godine, u jednom od prvih masovnih otpuštanja kompanije Meta /Fejsbuk/, čelnik ove kompanije Mark Zukerberg je direktno priznao lošu poslovnu procjenu.

"Na početku kovida svijet se naglo preselio na internet, a nagli rast e-trgovine doveo je do ogromnog rasta prihoda. Mnogi ljudi su predviđali da će ovo biti trajno ubrzanje koje će se nastaviti čak i nakon završetka pandemije. I ja sam to smatrao pa sam donio odluku o značajnom povećanju ulaganja. Nažalost, to se nije odigralo onako kako sam očekivao", napisao je Zukeberg u saopštenju zaposlenima.

Veliki talas otkaza u IT sektoru tokom 2022. i poslovanje lošije od očekivanja bili su okidač za bankarsku krizu sa bankrotom Banke silikonske doline.

Ta banka je uglavnom poslovala sa kompanijama iz tehnološkog sektora, a u njoj su novac držale mnoge kompanije i startapi.

Kako je 2022. bila krizna za IT sektor, tako je sve manje ulagača i fondova htjelo da uloži novac u male tehnološke kompanije i startape.

Kompanije iz tehnološkog sektora, koje su bile većina klijenata SVB, počele su da povlače novac iz banke kako bi podmirili tekuće troškove. Ova banka je bankrotirala 10. marta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. decembar 2023 18:07