/ - PHOTO BY MAREK STUDZINSKI ON UNSPLASH
31/01/2023 u 17:42 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NATO i Japan obećali su da će ojačati veze zbog bezbjednosne prijetnje

Takođe su izrazili zabrinutost zbog ruskih nuklearnih prijetnji, zajedničkih vojnih vježbi između Rusije i Kine u blizini Japana i razvoja nuklearnog oružja Sjeverne Koreje

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg i japanski premijer Fumio Kišida obećali su u utorak, 31. januara, jačanje veza, rekavši da su ruska invazija na Ukrajinu i njena sve veća vojna saradnja s Kinom stvorili najnapetije sigurnosno okruženje od Drugog svjetskog rata, prenosi Index.hr.

Komentari su uslijedili u saopštenju izdatom tokom Stoltenbergovog posjeta Japanu nakon posjete Južnoj Koreji u kojem je pozvao Seul da poveća vojnu podršku Ukrajini i dao slična upozorenja o rastućim tenzijama s Kinom.

- Svijet se nalazi na istorijskoj prekretnici u najstrožem i najsloženijem sigurnosnom okruženju od kraja Drugog svjetskog rata - navela su dvojica lidera u saopštenju.

Takođe su izrazili zabrinutost zbog ruskih nuklearnih prijetnji, zajedničkih vojnih vježbi između Rusije i Kine u blizini Japana i razvoja nuklearnog oružja Sjeverne Koreje, piše Rojters.

Organizacija Sjevernoatlantskog pakta grupiše 30 zemalja u Evropi i Sjevernoj Americi, a Stoltenberg kaže da su njene članice pogođene globalnim prijetnjama.

Kišida i južnokorejski predsjednik Jun Suk Jul postali su prvi lideri svojih zemalja koji su prisustvovali samitu NATO-a prošle godine, pridruživši im se kao posmatrači.

Kina je ranije kritikovala napore NATO-a da proširi svoje saveze u Aziji. Rusija, koja svoju invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom operacijom", više puta je ekspanziju NATO-a predstavljala kao prijetnju svojoj bezbjednosti.

Krajem prošle godine, Japan je predstavio opsežne planove za jačanje svojih odbrambenih sposobnosti. Promjene koje su nekada bile nezamislive za jednu pacifističku zemlju će je učiniti trećim najvećim vojnim potrošačem nakon Sjedinjenih Država i Kine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:08