/ - RIA NOVOSTI
21/06/2022 u 10:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НАТО има проблема са уласком Шведске и Финске у Алијансу

Турска је блокирала почетак процеса прегледа за ове пријаве

НАТО не може да превазиђе проблеме са уласком Шведске и Финске у Алијансу уочи самита у Мадриду, напредак није постигнут на трилатералним преговорима у Бриселу, пише данас лист Созу.

Финска и Шведска су 18. маја, у условима руске специјалне војне операције у Украјини, поднијеле захтјев генералном секретару НАТО-а за приступање Алијанси. Турска је блокирала почетак процеса прегледа за ове пријаве. Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да Анкара не може да каже "да" чланству Финске и Шведске у НАТО, јер не може да вјерује њиховим увјеравањима о односима са представницима Радничке партије Курдистана забрањене у Турској.

„Упркос напорима да се превазиђу изазови уочи традиционалног самита НАТО-а који ће се одржати у Мадриду следеће недјеље, Алијанса још увијек није успјела да постигне никакав напредак у овим преговорима (о Шведској и Финској). У интервјуу за Ал-Монитор, неки извори су рекли да се турска делегација није повукла са својих позиција.

Извори су рекли да је Анкара поставила услов овим земљама да прекину сарадњу са забрањеном Курдистанском радничком партијом (ПКК) у Турској. С друге стране, наведено је и да је акценат стављен на борбу против терористичке организације ФЕТО (како Турска назива организацију исламског проповједника Фетулаха Гулена, којег Анкара оптужује за покушај државног удара) и сарадњу са овим предложене су двије земље.

„Такође је наведено да Ибрахим Калин, шеф турске делегације, не види самит НАТО-а у Мадриду као рок. Извор је рекао за Ал-Монитор да турске власти нису представиле јасне изгледе за чланство и да је вјероватно да резултат неће бити постигнут у Мадриду. Очекивало се да на самиту учествују Шведска и Финска и да чланство ове двије земље ратификује 30 земаља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:10