/ - PHOTO BY MAREK STUDZINSKI ON UNSPLASH
29/06/2022 u 12:59 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NATO jača snage u istočnoj Evropi

Rusija je prijetnja za Evropu i ne samo za Evropu već za cijeli NATO,rekao je Duda

Vođe NATO-a izjavile su da jačanje snaga Alijanse u istočnoj Evropi kao zaštita od Rusije predstavlja ključni prioritet samita u Madridu,javljau agencije prenose mediji.

Britanski premijer rekao je pri dolasku na razgovore u kongresnom centru u Madridu da NATO treba da "nauči lekcije iz prošla tri mjeseca i da uvidi potrebu da revidira položaj na istočnom krilu".

Poljski predsjednik Andžej Duda rekao je da će posvećenost NATO da u velikoj mjeri poveća svoje snage za brzo reagovanje za članice najbliže Rusiji učiniti Evropu "bezbjednijom".

-Rusija je prijetnja za Evropu i ne samo za Evropu već za cijeli NATO- rekao je Duda.

NATO je najavio da će pojačati svoje snage za brzo reagovanje sa 40.000 na 300.000 vojnika na istočnom krilu, što uključuje poljske granice sa Ukrajinom i Bjelorusijom, saveznicom Rusije.

Današnja radna sesija samita će biti usmjerena na to kako NATO može da pruži veću podršku Ukrajini.

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će članice Alijanse i drugi nastaviti da podržavaju Ukrajinu i njenu sposobnost da se brani od Rusije "koliko god to bude bilo potrebno".

On je u izjavi na početku radnog dijela NATO samita u Madridu rekao da Alijansa i "mnoge, mnoge druge zemlje" složile da je Rusija narušila teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine kada je napala 24. februara.

"Zato je ispravno da zemlje okupljene ovdje, i mnoge druge doprinose sa finansijskim sredstvima, humanitarnom pomoći, ali takođe obezbjeđenjem oružja koje je Ukrajini potrebno da se brani", rekao je Šolc.

"Mi ćemo to činiti koliko dugo i intenzivno je potrebno da Ukrajina može da se brani", dodao je on.

Skup, koji okuplja više od 40 svjetskih vođa, počeo je sinoć u Madridu i traje do sjutra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:19