/ FOTO YOUTUBE
13/08/2021 u 19:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НАТО је узнемирен офанзивом талибана

Талибани су охрабрени одлуком Бајденове администрације раније ове године да повуче америчке трупе и да заврши мисију НАТО за обуку у Авганистану

Генерални секретар НАТО -а Јens Stoltenberg рекао је данас да је Алијанса узнемирена офанзивом талибана у Авганистану и упозорио побуњенике да их Запад неће сматрати легитимним ако силом заузму земљу, преноси портал РТЦГ.

Столтенберг је рекао новинарима послије састанка са амбасадорима НАТО-а да су "савезници дубоко забринути због великог насиља услијед офанзиве талибана, укључујући нападе на цивиле, циљана убиства и извјештаје о другим озбиљним кршењима људских права".

Он каже да "талибани морају да схвате да их међународна заједница неће признати ако земљу заузму силом", те да је НАТО "посвећен политичком рјешењу сукоба".

Талибани су охрабрени одлуком Бајденове администрације раније ове године да повуче америчке трупе и да заврши мисију НАТО за обуку у Авганистану.

Већина војника НАТО -а већ је отишла, а преостали дио треба да се повуче до 31. аугуста. Столтенберг је рекао да циљ НАТО "остаје да подржи авганистанску владу и снаге безбједности што је више могуће." Неколико држава, укључујући САД евакуишу особље из својих амбасада у Кабулу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 00:00