Photo by Marek Studzinski on Unsplash / - PHOTO BY MAREK STUDZINSKI ON UNSPLASH
28/09/2022 u 13:09 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NATO: Moskva mora znati da se nuklearni rat ne može dobiti

Američki list Politico citirao je neimenovane zvaničnike da Vašington i njegovi saveznici pomno prate bilo kakve naznake mogućeg ruskog napada nuklearnim oružjem u Ukrajini

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća bezbjednosti , izdao je u utorak novo nuklearno upozorenje Ukrajini i Zapadu, nakon što je Rusija počela objavljivati rezultate referenduma sprovedenih u sklopu priprema za aneksiju četiri ukrajinske regije, prenosi Aldžezira Balkan.

Nuklearno upozorenje koje je uputio Medvedev, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, jedno je od nekoliko upozorenja koje su Putin i njegovi saradnici izdali posljednjih sedmica.

Međutim, upozorenje Medvedeva razlikovalo se od prethodnih po tome što je prvi put predvidio da NATO neće rizikovati nuklearni rat i direktno se uključiti u sukob u Ukrajini, čak i ako Moskva napadne Ukrajinu nuklearnim oružjem.

-Vjerujem da se NATO neće direktno umiješati u sukob, čak ni u ovom scenariju. Demagozi preko okeana i u Evropi neće stradati u nuklearnoj katastrofi-napisao je on u objavi na Telegramu.

Analitičari kažu da su upozorenja namijenjena odvraćanju Ukrajine i Zapada kroz nagovještaj spremnosti za korištenje taktičkog nuklearnog oružja kako bi se  odbranile anektirane teritorije, dok se ruske snage već sedmicama suočavaju sa snažnim ukrajinskim kontranapadima.

NATO je u utorak saopštio da je ruska upotreba nuklearnog oružja neprihvatljiva i da će imati teške posljedice, nakon što je Medvedev izdao još jedno nuklearno upozorenje Ukrajini i Zapadu u pogledu upotrebe tog oružja.

-Svaka upotreba nuklearnog oružja apsolutno je neprihvatljiva i potpuno će promijeniti prirodu sukoba. Rusija mora znati da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne bi trebao voditi- kazao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

-Kada vidimo ovu vrstu nuklearne retorike koja uvijek iznova dolazi iz Rusije, od predsjednika Putina, to je nešto što bismo trebali shvatiti vrlo ozbiljno. Prema tome, prenosimo jasnu poruku da će to imati ozbiljne posljedice za Rusiju- rekao je Stoltenberg.

Američki list Politico citirao je neimenovane zvaničnike da Vašington i njegovi saveznici pomno prate bilo kakve naznake mogućeg ruskog napada nuklearnim oružjem u Ukrajini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. novembar 2022 01:05