ТАЛИБАНСКИ БОРЦИ У АВГАНИСТАНУ/ - РТС
31/08/2021 u 19:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НАТО: Нећемо заборавити на Авганистанце који желе побјећи од талибана

Јенс Столтенберг је гарантовао да ће савезници и даље вршити дипломатски притисак на нову власт земље

Главни секретар НАТО-а Јенс Столтенберг обећао је данас да након одласка посљедњих америчких војника неће напустити оне који покушавају побјећи од талибанског режима у Авганистану и оцијенио је да ће Савез научити лекцију из својих пораза у тој земљи, преноси Avaz.ba.

Двадесет година након што су их Сједињене Државе потјерале с власти, талибани поново контролирају већину афганистанског територија. Данас су славили побједу над највећом свјетском војном силом.

Посљедњи лет

Посљедњи амерички војни лет кренуо је са аеродрома Кабула у ноћи с понедјељка на уторак након убрзане операције спашавања када је евакуирано више од 123.000 људи, углавном особља земаља савезница и Афганистанаца који су за њих радили.

- Важно је да аеродром остан отворен, како би остао отворен пут за хуманитарну помоћ народу и како би могли наставити извлачити људе који то желе, али који нису могли бити дијелом војне евакуације - изјавио је Столтенберг у разговору, преноси агенција Франце прессе.

- Сви радимо на њиховом извлачењу. Нећемо их заборавити - рекао је.

Његове изјаве су потврдиле изјаве њемачке канцеларке Ангела Меркел која је рекла да је "тај аеродром од кључне важности за Афганистан јер без ње до тамо не може стићи медицинска ни хуманитарна помоћ".

Столтенберг је нагласио да је НАТО постигао неке од својих циљева када је ступио у ту земљу након атентата 11. септембра 2001. у Сједињеним Државама.

Борба против тероризма

- Сви савезници су се слагали да се морамо борити против тероризма како Афганистан не би остао уточиште за међународне терористе. И након 20 година, у томе смо успјели. Нити један терористички напад није организиран из Афганистана на неку земљу НАТО-а - додао је.

Јенс Столтенберг је гарантовао да ће савезници и даље вршити дипломатски притисак на нову власт земље како би дозволили одлазак Афганистанаца који то желе и да контролирају терористичких кретања на њиховом територију.

Он је захвалио свим савезничким снагама које су судјеловале у евакуацији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:31