Zastava NATO u Briselu / - SKRINšAT
30/11/2022 u 08:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NATO: Skup ministara spoljnih poslova nastavljen sastankom Sjevernoatlantskog savjeta

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je sinoć da su šefovi diplomatija članica alijanse odlučili da pošalju Ukrajini dodatnu pomoć u gorivu i agregatima i dodao da će podrška toj zemlji biti dugoročna

Dvodnevni skup ministara spoljnih poslova članica NATO-a nastavljen je jutros u Bukureštu novim sastankom Sjevernoatlantskog savjeta (NAC).

U fokusu jučerašnjeg, prvog sastanka Sjevernoatlantskog savjeta na skupu, bilo je jačanje podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je sinoć da su šefovi diplomatija članica alijanse odlučili da pošalju Ukrajini dodatnu pomoć u gorivu i agregatima i dodao da će podrška toj zemlji biti dugoročna.

Stoltenberg je kazao da se sa skupa šalje "snažna poruka" jedinstva alijanse i nastavka podrške Kijevu i ponovio da je dostavljanje oružja Ukrajini "najbolji način da se podrži trajni mir" u toj zemlji.

Ministri 30 članica NATO-a bavili su se i pitanjem ulaska Švedske i Finske u alijansu koji se uskoro očekuje.

"Protokol o pristupanju Švedske i Finske potpisalo je svih 30 članica, a nijesu ga ratifikovale jedino dvije (Mađarska i Turska). Riječ je o veoma brzom procesu pristupanja. Ulazak Švedske i Finske će ojačati NATO i učiniti bezbjednijim i sigurnijim i te zemlje i alijansu", rekao je Stoltenberg sinoć.

Šefovi diplomatija Švedske i Finske učestvuju juče i danas na sva tri sastanka Sjevernoatlantskog savjeta, ključnog tela NATO-a zaduženog za donošenje odluka.

Ministri će se danas baviti i djelovanjem Kine, čije povećano prisustvo širom svijeta, prema riječima Stoltenberga, predstavlja svojevrstan izazov za alijansu.

"Vidimo Kinu u Africi, na Arktiku, u sajber prostoru, unutar evropskih zemalja. Vidimo različite poteze Kine sa ciljem da poveća prisustvo u Evropi, uključujući kontrolu nad važnom infrastrukturom", kazao je Stoltenberg, navodeći da treba uzeti u obzir bezbjednosne posljedice kineskih ekonomskih aktivnosti.

Jedna od tema će danas biti i jačanje pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, "partnerskim zemljama koje se suočavaju sa ruskim pritiskom na različite načine", kazao je Stoltenberg.

Ministrima članica NATO-a, Švedske i Finske, na posljednjem, trećem sastanku Sjevernoatlantskog savjeta pridružiće se šefovi diplomatija Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. februar 2023 11:53