NATO stavlja oružje u pripravnost zbog „rastuće pretnje Rusije i Kine“ / - SHUTTERSTOCK
17/06/2024 u 09:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

NATO stavlja oružje u pripravnost zbog „rastuće prijetnje Rusije i Kine“

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da članice te alijanse razgovaraju o razmještanju više nuklearnog oružja i njegovom stavljanju u stanje pripravnosti, suočene sa "rastućom pretnjom Rusije i Kine".

Stoltenberg je izjavio za britanski „Telegraf“ da NATO mora da pokaže svoj nuklearni arsenal kako bi uputila direktnu poruku svojim protivnicima, prenosi RTS.

Naveo da je bilo konsultacija među članicama Alijanse o vađenju nuklearnog naoružanja iz skladišta i stavljanju u stanje pripravnosti, navodeći da je transparentnost u tom slučaju sredstvo odvraćanja.

- Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba da bude operativno i koje treba da budu uskladištene, ali moramo da se konsultujemo o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo - rekao je Stoltenberg.

Istakao da bi transparentnost o nuklearnom naoružanju trebalo da bude ugaoni kamen nuklearne strategije NATO u za, kako je rekao, opasniji svet.

- Transparentnost pomaže da se prenese direktna poruka da smo mi, naravno, nuklearni savez. Cilj NATO je, naravno, svijet bez nuklearnog oružja, ali sve dok postoji nuklearno oružje, ostaćemo nuklearni savez, jer svet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO nema, je opasniji svijet - rekao je Stoltenberg.

Upozorio je da naročito Kina ulaže u moderno naoružanje, uključujući svoj nuklearni arsenal, koji će, prema njegovim riječima, porasti na hiljadu bojevih glava do 2030. godine.

- To znači da bi u ne tako dalekoj budućnosti NATO mogao da se suoči sa nečim sa čim se nikada ranije nije suočio, a to su dva potencijalna protivnika sa nuklearnim naoružanjem – Kina i Rusija. Naravno, to ima posledice - rekao je Stoltenberg.

NATO usvojio plan o dugoročnoj pomoći Ukrajini

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jul 2024 13:44