/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
01/02/2023 u 05:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Natraženiji poslovi sajber kriminala: Zarada od 200 do 20.000 dolara

Ponuđene zarade kreću se od 200 dolara za iznudu otkupa od kompromitovane organizacije, do čak 20.000 dolara koliko je ponuđeno za poziciju programera

Digital Footprint Intelligence tim kompanije Kasperski proučavao je tržište rada na darknetu. 

-Analiza 227.000 oglasa za posao od 2020. do 2022. pokazala je da su programeri, izvršioci napada i dizajneri najtraženije profesije u zajednici sajber kriminalaca- saopštila je kompanija Kasperski, prenosi N1.

Ponuđene zarade kreću se od 200 dolara za iznudu otkupa od kompromitovane organizacije, do čak 20.000 dolara koliko je ponuđeno za poziciju programera.

Zadaci koji se od njih traže uključuju kreiranje malvera i fišing stranica za krađu identiteta, ugrožavanje korporativne infrastrukture, kao i hakovanje web i mobilnih aplikacija.

-Prosječan opseg ponuđenih plata za IT profile varira između 1.300 i 4.000 dolara mjesečno-navodi se u saopštenju.

Stručnjaci kompanije Kasperski pregledali su oglase za posao i biografije na preko 150 darknet foruma u protekle dvije godine, analizirajući one koji sadrže informacije o dugoročnim poslovima ili poslovima sa punim radnim vremenom. Četrdeset jedan odsto oglasa je postavljeno 2020. godine, a aktivnost je dostigla vrhunac u martu – vjerovatno, kako se navodi, usled pada prihoda koji je dio stanovništva iskusio zbog pandemije.

-U 160 oglasa eksplicitno se pominje plata, iako poslodavci na darknetu obično navode samo okvirne sume. Prosječna zarada koja se nudi IT profesionalcima varira između 1.300 i 4.000 dolara mjesečno. Najveća prosječna plata od 4.000 dolara može se naći u oglasima za reverzni inženjering- ističe kompanija Kasperski.

Najviša mjesečna plata koju su stručnjaci kompanije Kasperski vidjeli u oglasima iznosila je 20.000 dolara za poziciju programera.

-Najniža ponuđena naknada je bila svega 200 dolara. Neki oglasi za posao uključivali su bonuse i provizije od uspješnih projekata, kao što je iznuda otkupa od kompromitovane organizacije- navodi se u saopštenju.

Programeri su, navodi se, najtraženiji stručnjaci na darknetu: traženi su u 61 odsto svih oglasa. U okviru ove specijalnosti, najviše se traže web developeri (60 odsto ovih oglasa), koji kreiraju razne internet proizvode poput fišing stranica.

-Drugo najtraženije zanimanje u svijetu sajber kriminala su izvršioci napada – IT stručnjaci koji sprovode napade na mreže, web aplikacije i mobilne uređaje – sa 16 odsto svih oglasa. Najbliži legitimni posao ovome je etički haker. Od njih se u oglasima mahom traže akcije koje bi kompromitovale korporativnu infrastrukturu sa ciljem ubacivanja ransomware-a, krađe podataka ili gotovine direktno sa računa. Neke grupe sajber kriminalaca su namjeravale da ukradene podatke prodaju drugim sajber kriminalcima- navodi kompanija Kasperski.

Dizajneri su treća najtraženija struka sa 10 odsto oglasa. Od njih se uglavnom traži da naprave zlonamerni proizvod, poput fišing stranice ili pisma koje bi bilo teško razlikovati od pravog.

Poslodavci takođe traže i IT administratore, stručnjake za reverzni inženjering, analitičare, testere i druge manje uobičajene IT poslove – razne vrste inženjera i arhitekata, specijaliste za podršku, pisce tekstova iz oblasti tehnologije, moderatore foruma, pa čak i direktore i projekt menadžere.

-Lov na IT talente je jedna od brojnih tema o kojima se stalno raspravlja na darknetu. Praćenje interesovanja sajber kriminalaca i kontinuirana analiza njihovih aktivnosti danas su od suštinskog značaja za kompanije koje žele da proaktivno reaguju na sajber napade i zadrže informacionu bezjbednost na najvišem nivou. Što više znate o svom protivniku to ste spremniji- rekla je Polina Bočkareva, analitičarka Bezbjednosnih servisa u kompaniji Kasperski.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:38