/ foto ilustracija: UNSPLASH
02/02/2023 u 23:40 h
Dan aportalDan aportal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Naučnici na Antarktiku pronašli meteorit teži od sedam kilograma

U proteklih 100 godina naučnici su pronašli oko 45.000 meteorita na zamrznutom kontinentu, samo mali broj njih, svega oko 100, teški su otprilike kao meteorit koji je nedavno pronađen

Iako to mnogi vjerovatno ne znaju, Antarktik je zapravo oaza za stijene koje iz svemira padaju na Zemlju.

U proteklih 100 godina naučnici su pronašli oko 45.000 meteorita na zamrznutom kontinentu, samo mali broj njih, svega oko 100, teški su otprilike kao meteorit koji je nedavno pronađen. Riječ je o meteoritu teškom 7,57 kilograma.

- Veličina meteorita nije nužno važna jer čak i mikrometeoriti mogu biti nevjerovatno naučno vrijedni. Ipak, rijetkost je pronaći ovako veliki meteorit - izjavila je Maria Valdes, naučnica iz Muzeja Field, prenosi Avaz.

Većina svemirskih stijena koje se pronađu na Zemlji potiču iz pojasa asteroida koji se nalaz između Marsa i Jupitera. Naučnici vjeruju da je i "novi" meteorit stigao is istog pojasa prije nekoliko desetina hiljada godina.

Ovakve svemirske stijene su sačinjene od starih materijala i minerala, a njihovo proučavanje pomaže naučnicima da bolje razumiju kosmos. Teški meteorit je dobro očuvan, a mogao bi rasvijetliti mnoge nepoznate aspekte historije našeg solarnog sistema.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 15:16