/ - PHOTO BY CDC ON UNSPLASH
01/12/2021 u 22:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Научници: Пронађено антитијело које неутралише све варијанте коронавируса

Научници тврде да би ово откриће могло да се искористи за стварање универзалне вакцине против корона вируса

Кинески научници тврде да су изоловали антитијело које може ефикасно да неутралише све сојеве корона вируса, позивајући се на лабораторијске експерименте, али и оне на живом организму, преноси  Јutarnji list.

У студији објављеној у уторак, кинески научници из различитих институција, укључујући Универзитет Сун Јат Сен у Гуангџоу и Универзитет Джеђианг у Хангџоу, сугеришу да би могли да имају рјешење за пандемију ковида 19, пише РТ.

Аутори тврде да се моноклонско антитијело 35Б5 у лабораторијским условима, али и у истраживањима спроведеним на живом организму, показало да неутралише тип ковида 19 без мутација, али и оне варијанте које изазивају забринутост. Истраживања о живом организму су, иначе, спроведена на хуманизованим мишевима.

Научници су такође примјетили да антитијело дјелује и на “веома мутирану” делта варијанту, која је одговорна за смртоносне таласе инфекције широм свијета откако се први пут појавила у Индији раније ове године.

35Б5 неутралише коронавирус циљајући јединствени епитоп (дио антигена који имуни систем препознаје) који избјегава мјеста мутације. Другим ријечима, 35Б5 циља на јединствени дио вируса који се не мијења током процеса мутације.

Циљајући дио вируса који није погођен мутацијама које се сматрају забрињавајућим, 35Б5 антитијело је показало ефикасну способност неутрализације у неколико различитих сојева.

Научници тврде да би ово откриће могло да се искористи за стварање универзалне вакцине против корона вируса.

Дио антигена на који циља антитијело 35Б5 такође је присутан у варијанти омикрона, примјећују научници.

Ово истраживање би се могло показати посебно вриједним у вријеме када се свијетом шири веома мутирани омикрон. Лидери и научници широм свијета забринути су да би омикрон могао успјешно да заобиђе имунитет створен вакцинацијом или природном инфекцијом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:30