Ilustracija / - SRDJAN BOLJEVIC
26/11/2022 u 21:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Naučnici razvili univerzalnu vakcinu protiv gripa, uskoro testiranje na ljudima

Rad ukazuje na to da bi vakcina mogla da ponudi široku zaštitu od svih sojeva gripa

Početni testovi na životinjama izgledaju obećavajući u stvaranju vakcine protiv svih sojeva gripa.

Razvijena je mRNK vakcina protiv svih 20 poznatih podtipova virusa gripa. Inicijalni testovi sprovedeni na životinjama pokazuju da je vakcina smanjila znake bolesti i zaštitila ih od smrti, čak i kada su životinje bile izložene virusima gripa koji nisu povezani sa onima koji su korišćeni za pravljenje vakcine.

Rad ukazuje na to da bi vakcina mogla da ponudi široku zaštitu od svih sojeva gripa, uključujući i one smrtonosne. S obzirom na rizik od pandemije gripa i smrti prouzrokovane sezonskim gripom, ovo bi moglo da bude nevjerovatno sredstvo u medicinskom arsenalu, piše IFL Science.

-Ideja je da imamo vakcinu koja će ljudima dati osnovni nivo imunološkog pamćenja na različite sojeve gripa, tako da će biti mnogo manje bolesti i smrti kada dođe do sledeće pandemije gripa- navodi se u saopštenju stariji autor studije dr Skot Hensli, profesor mikrobiologije na Medicinskom fakultetu Perelman, prenosi N1.

Vakcina koristi istu tehnologiju mRNK koja je uspješno demonstrirana u vakcinama protiv kovida-19. Koristi imunogene: antigene koji stimulišu imuni odgovor. RNK ima šifru ključnog, ali bezopasnog, proteina gripa koji deli 18 tipova virusa gripa A i dva tipa gripa B.

Jednom ubrizgane, ćelije u tom području proizvode protein i imuni sistem vjeruje da je napadnut, proizvodeći specifična antitijela.

-Ova vakcina se može uporediti sa SARS-CoV-2 mRNK vakcinama prve generacije, koje su bile usmjerene na originalni Vuhan soj koronavirusa- ​​rekao je Hensli.

On je dodao da protiv kasnijih varijanti kao što je omikron, „ove originalne vakcine nisu u potpunosti blokirale virusne infekcije, ali su nastavile da pružaju trajnu zaštitu od teških bolesti i smrti“.

Tim želi da ovu vakcinu testira i na ljudima. Oni sada osmišljavaju klinička ispitivanja na ljudima da vide kako će vakcina da se ponaša. Ako bude uspješna, ova vakcina bi mogla da se upotrijebi za suzbijanje širenja i opasnosti od gripa u svim starosnim grupama, od djece do starih osoba.

-Mislimo da bi ova vakcina mogla značajno da smanji šanse da dobijete tešku infekciju gripom- dodao je Hensli.

Nalazi su objavljeni u časopisu Science.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. februar 2023 23:32