ВАКЦИНА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
25/12/2021 u 23:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Научници у Јапану развијају вакцину која продужава живот

- Можемо очекивати да ће се вакцине користити против анеуризме, дијабетеса и других здравствених потешкоћа узрокованих старењем - изјавио је професор на томм универзитету Тору Минамино

Научници у Јапану тврде да су направили корак напријед у продужавању животног вијека човјека и то након успјешног испитивања вакцина против ћелија које доприносе старењу.

Истраживачи токијског Универзитета Јунтендо су поручили да су ово спознали након лабораторијског испитивања над мишевима. Сугеришу да би ова вакцина могла позитивно утицати на здравствена стања условљена старењем.

 - Можемо очекивати да ће се вакцине користити против анеуризме, дијабетеса и других здравствених потешкоћа узрокованих старењем - изјавио је професор на томм универзитету Тору Минамино.

Челник Лабораторија за изучавање рака и старења Универзитета Леицестер др Салвадор Мацип је указао да су ранија лабораторијска испитивања над мишевима показала да је могуће онемогућити умножавање ћелија старења за између 15 и 35 посто. Међутим, још није утврђено колико дуго то може продужити животни вијек.

 - Ово је веома интересантно питање око којег не постоји јединствен став. Поједини вјерују да постоји 'тврда' граница животног вијека - претпоставља се да је то 130 година. Но, неки сматрају да је бесмртност ипак могуће остварити -  изјавио је Мацип.

Према његовим ријечима, прерано је закључити колико дуго је могуће живот продужити, односно да ли је могуће бити бесмртан. Очекује да се неће још дуго чекати на коначан одговор на ово питање, пише Euronews.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 09:51