/ - илустрација: Дан портал
05/05/2022 u 17:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Научници у океанима открили велике количине шећера

орска трава широм свијета вјеројатно покрива око 1,3 милиона тона сахарозе, рекли су научници

Ново истраживање је показало да се на дну океана налазе огромне резерве шећера за које до сада нисмо знали. Наиме, научници су открили да ливаде морске траве на дну океана могу садржати огромне количине "слаткога". 

Ради се о шећеру у форми сахарозе, а морска трава га, изгледа, испушта у океанско дно, односно у подручје ризосфере - биолошки најактивнији слој тла који се налази уз коријен и под његовим је изравним утјецајем. То значи да су концентрације шећера на морском дну око 80 пута веће него што се очекивало.

Морска трава широм свијета вјеројатно покрива око 1,3 милиона тона сахарозе, рекли су научници, преноси Аваз.

Другим ријечима, то је довољно за производњу око 32 милијарде лименки Кока-Коле, тако да би се могло рећи да се ради о "планинама шећера".

- Морска трава производи шећер фотосинтезом - казала је морска микробиологиња Nicole Dubilier са Института Маx Planck у Њемачкој.

У просјечним условима освјетљења ове биљке користе већину шећера који производе за властити метаболизам и раст. Али у условима јаког освјетљења, на примјер у подне или током љета, биљке производе више шећера него што могу искористити или ускладиштити. Затим отпуштају вишак сахарозе у своју ризосферу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:54