/ - UNSPLASH, ALBERTO RESTIFO PLANINA, ilustracija
26/09/2023 u 07:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Naučnici upozoravaju. Morski led na Antarktiku ekstremno nizak

Istraživači upozoravaju da ova promjena može imati strašne posljedice za životinje poput pingvina koji se razmnožavaju i uzgajaju svoje mlade na morskom ledu

Morski led koji okružuje okean oko Antarktika dostigao je rekordno niske nivoe ove zime, saopštio je u ponedjeljak američki Nacionalni centar za podatke o snijegu i ledu (NSIDC), dodajući strahove naučnika da se uticaj klimatskih promjena na južnom polu sve više povećava, prenosi Klix.

Istraživači upozoravaju da ova promjena može imati strašne posljedice za životinje poput pingvina koji se razmnožavaju i uzgajaju svoje mlade na morskom ledu. Osim toga, ovo takođe ubrzava globalno zagrijavanje smanjujući količinu sunčeve svjetlosti koja se odbija od leda natrag u svemir.

Obim antarktičkog morskog leda dostigao je vrhunac ove godine desetog septembra, kada je prekrio 16,96 miliona kvadratnih kilometara, što je najniži zimski maksimum od kada su satelitski zapisi počeli 1979. godine, saopštio je NSIDC. To je oko milion kvadratnih kilometara manje leda od prethodnog zimskog rekorda postavljenog 1986. godine.

NSIDC je u saopštenju naveo da su brojke preliminarne, a da će potpuna analiza biti objavljena sljedećeg mjeseca.

Na južnoj hemisferi godišnja doba su obrnuta sa morskim ledom koji uglavnom dostiže vrhunac oko septembra pred kraj zime, a kasnije se topi na najnižu tačku u februaru ili martu kako se ljeto bliži kraju.

Ljetnji opseg morskog leda na Antarktiku takođe je dosegao rekordno nizak nivo u februaru, nadmašivši prethodnu ocjenu postavljenu 2022. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 00:54