Алексеј Наваљни / - фото: Скриншат
15/02/2022 u 19:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наваљном пријети 10 година затвора

Новим оптужбама се терети за крађу од 4,7 милиона долара донација које су дате његовим политичким организацијама

Ново суђење руском опозиционом лидеру Алексеју Наваљном почело је у затвору са максималним мјерама обезбјеђења, источно од главног града Москве, гдје већ служи двоипогодишњу казну.

Против Наваљног су, како пише ББЦ, подигнуте нове оптужбе за превару. Он се већ годину налази иза решетака, пошто је преживио напад тровањем, за који криви Кремљ, јављају медији.

Новим оптужбама се терети за крађу од 4,7 милиона долара донација које су дате његовим политичким организацијама.

Послије новог суђења може да се деси да му казна буде продужена на више од 10 година.

Наваљни (45) је ухапшен када се вратио у Русију у јануару 2021. године, послије мјесеци лијечења у Њемачкој, након што је у Сибиру отрован нервним отровом новичоком.

У мјесецима који су услиједили притворен је на три и по године за кршење условне казне у случају проневјере. Наваљни је инсистирао да су оптужбе против њега политички мотивисане, али свеједно није могао да испуни захтјеве условне казне јер је био у коми неко вријеме, наводи ББЦ.

Његова жена Јулија Наваљни присуствовала је саслушању у затвору у Покрову, пошто је дан раније тражила приступ процесу иза затворених врата.

Наваљнов близак колега Леонид Волков твитовао је да се, за промјену, Наваљни током суђења није налазио у уобичајеном “кавезу”. То је због тога што је цијела судница кавез, јер се налази унутар затвора, написао је он.

Амнести интернешенал описао је саслушање као “симулацију суђења, којем су, умјесто медија, присуствовали затворски чувари”.

- Очигледно је да руске власти намјеравају да осигурају да Наваљни у скорије вријеме не напусти затвор - навео је Амнести у саопштењу.

Наваљни је предводио фондацију за борбу против корупције ФБК која је указала на неправилности у Јединственој Русији предсједника Владимира Путина и објавио је видео који је имао много прегледа, а у којем се тврди да су предсједнику његови богати сарадници поклонили луксузну палату на обали Црног мора.

Против десетина запослених у његовој фондацији подигнуте су кривичне пријаве, а многе његове колеге су напустиле Русију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:36