/ - UNSPLASH: MICHELE BITETTO ZASTAVA ITALIJE
31/05/2023 u 12:59 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Neće više strance u direktorskim foteljama: Raskol u Italiji zbog kontroverzne uredbe

Generalni direktor, čija „fotelja visi“, kazao je da je, uprkos svemu, miran i da nastavlja da radi kao i obično

Samo što je najavio spektakularnu sezonu, sa sve samim zvijezdama, i rekordne prihode generalni direktor Milanske skale je pred otkazom, prenosi Nova S.

Dominik Meje, Francuz na čelnom mjestu jedne od najznačajnijih umjetničkih kuća na tlu Evrope, po svoj prilici, biće „žrtva“ nove uredbe italijanske Vlade. Naime, Vlade Italije na čelu s predsjednicom Đorđom Meloni usvojila je polovinom mjeseca uredbu kojom je predviđeno da svaki generalni direktor bilo koje umjetničke kuće u Italiji stupi s čelnog mesta kada napuni 70 godina. A cilj desničarske Vlade, kako su mnogi ocijenili, jeste da time smanje strani upliv i uticaj na italijansku kulturu.

Iako Milanska skala, po tradiciji, generalnim direktorima daje šansu da na čelu budu bar dva mandata Dominiku Mejeu to, po svoj prilici, neće biti omogućeno. Jer, prvi mandat ovog Francuza ističe na proljeće 2025. A avgusta iste godine proslaviće 70. rođendan i u skladu s novom vizijom italijanske premijerke sam bi trebalo da napusti prestižnu fotelju.

Ova uredba stupiće na snagu čim bude objavljena u tamošnjem službenom glasniku, podsjeća agencija AP.

Ova uredba izazvala je, međutim, raskol u Italiji. Pobunio se gradonačelnik Milana Đuzepe Sala, koji je i član upravnog odbora Skale, priznavši da su potezi Vlade stvorili „neprijatnu situaciju, s obzirom da je potrebno mnogo vremena da se angažuju talentovane zvijezde za jednu opersku sezonu“:

Generalni direktor, čija „fotelja visi“, kazao je da je, uprkos svemu, miran i da nastavlja da radi kao i obično.

– Pokušavamo da obezbijedimo najveće umetnike na svijetu i u budućem periodu.

A sezona 2023/24, prva koju je Francuz sam osmislio, biće otvorena 7. decembra novom produkcijom Verdijevog „Don Karla“, koju diriguje muzički direktor Skale Rikardo Šali, sa zvijezdama kakve su Ana Netrebko, Rene Pape, Frančesko Meli i Luka Salsi. Od 15 opera u sezoni 11 je djelo italijanskih kompozitora. Takođe, najavljena je i velika evropska turneja ove umjetničke kuće, tokom koje bi trebalo da nastupaju u devet gradova, među kojima su Beč, Amsterdam i Pariz.

Sezonu baleta biće otvorena 15. decembra s komadom „Coppelia“, proslavljenog koreografa Alekseja Ratmanskog, a najavljen je i specijalan program u čast pokojne primabalerine Karle Frači za 19. april naredne godine.

I dok je predstavljao ambiciozne planove, Francuz je istakao i nedavne podvige ove kuće. Naime, prošle godine inkasirali su rekordnih 43 miliona eura prihoda od sponzora. Ukupni prihodi prošle godine porasli za 25 odsto u odnosu na 2019, prije pandemije, a za sve predstave sala je bila maltene do kraja ispunjena.

Više ne važi ono da se možete jednostavno pojaviti u Skali i pronaći karte. Morate rezervisati mnogo unaprijed.

Ali, italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano negirao je da Vlada ima nešto protiv stranih menadžera u tamošnjim kulturnim institucijama:

– No, čudno mi je da u ovom istorijskom trenutku deset top institucija italijanske kulture vode stranci – rekao je Sanđulijano za RAI, i kao primjere naveo Ufici galeriju u Firenci, Pompeju, napuljski Teatar San Karlo.

Iako je pohvalio neke od njih, opet je zaključio da su, izgleda, Italijani skloni „izvjesnom ksenofilskom provincijalizmu i da po svaku cijenu moraju da naimenuju stranca“…

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:59