/ - СА МЈЕСТА НЕСРЕЋЕ/ - ПРИНТСКРИН
14/12/2021 u 13:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Неприлагођена брзина разлог за несрећу македонског аутобуса

Аутобус скопског „Беса транса“ запалио се и изгорио 23. новембра на аутопуту „Стмруа“ у близини Софије, на повратку са туристичке туре у Турској. Погинуло је 45 путника, међу којима и возач, а седам је повријеђено

Замјеник државног тужиоца Бугарске Борис Сарафов изјавио је да је истрага за саобраћајну несрећу македонског аутобуса при крају и да тренутно подаци говоре да је највјероватнији разлог за то била неприлагођена брзина, јављају агенције преносе медији.

Он је за бугарску националну телевизију БНТ рекао да се чекају само још резултати три вјештачења – судско-медицинског, техничког и ватрогасно-техничког, која би могла да буду завршена прије Божића (25. децембра).

Сарафов је, како су пренијели македонски медији, рекао да тренутно подаци истраге показују да је брзина аутобуса била неприлагођена условима на путу, напомињући да је у ноћи када се десила несрећа падала киша и да је коловоз био влажан.

-Аутобус је буквално навучен на заштитну ограду. Постоје двије врсте брзине – дозвољена и усклађена. Имамо идеју о брзини, али ћемо сачекати саобраћајне стручњаке. Брзина аутобуса је била прилично неприкладна условима на путу. Мислим да је возио преко 90 километара на сат. Захтјеви за професионалног возача су виши него за било ког другог возача- рекао је замјеник бугарског тужиоца.

Сарафов, који је и начелник Националне истражне службе, истакао је да нема узрочно-посљедичне аутобуске везе несреће са путоказима и саобрћајним знацима на том дијелу аутопута „Струма“, али је додао да ти путокази „очигледно не испуњавају услове“. Према његовим ријечима, саобраћајни знаци су можда допринијели несрећи, али је возач аутобуса скопског Беса транса морао да буде опрезнији и да вози одговарајућом брзином прилагођеном временским и условима на путу.

Досадашња истрага је, наводе македонски медији, показала да је аутобус из још непознатих разлога скренуо удесно и ударио у заштитну ограду између два коловозна правца, да се од удаца пробушио резервоар за гориво и да се запалио аутобус, који се заглавио између двије заштитне ограде. Аутобус скопског „Беса транса“ запалио се и изгорио 23. новембра на аутопуту „Стмруа“ у близини Софије, на повратку са туристичке туре у Турској. Погинуло је 45 путника, међу којима и возач, а седам је повријеђено.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 08:15