Пожар, Евија / - фото: Принтскрин Твитер
05/08/2021 u 11:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нереални призори на грчком острву Евија, ватра букти на све стране

Током ноћи jе дошло до избиjања нових пожара у регионима Илиjа и Месениjа и на Евиjи

Грчке власти наложиле су данас додатну евакуациjу на острву Евиjа у близини Атине, настављаjући борбу и с пожарима на западу Пелепонеза jер ватрена стихиjа бјесни трећи дан за редом.

Температуре веће од 40 степени Целзиjусових и снажни вјетрови изазвали су последњих дана више од 150 пожара у различитим подручjима земље, проузрокуjући и интензивирање пожара у Турскоj и другим подручjима Медитерана, преноси агенциjа Роjтерс, пише Блиц.рс.

Више од десетак села евакуисано jе на острву Евиjа у близини Атине од уторка, а око 85 људи спасено jе бродом са плаже, у тренутку када jе шумски пожар спржио борову шуму, пославши облаке пепела и дима у ваздух. Иако километрима далеко, то jе проузроковало и помрачење неба над Атином.

Грчке власти су евакуисале данас jош више људи на Евиjи док су одзвањала црквена звона као знак упозорења да се пожар приближава. На том подручjу дјелуjе више од 170 ватрогасаца са 52 возила и шест авиона.

У региону Пелепонеза jуче су евакуисана два села, док jе пожар бјеснио у близини археолошког налазишта гдје су се одржавале древне Олимпиjске игре.

Након битке с пламеном коjа jе траjала читаву ноћ, ватрогасци су изгледа спасили то налазиште у древноj Олимпиjи, а древно благо jе ван опасности, известила jе телевизиjа АНТ1 позиваjући се на изjаву министарке културе Лине Мендони.

Поjачања су стигла са Кипра и из Француске, а два авиона из Шведске очекуjу се касниjе данас док се ватрогасци припремаjу за jош jедан тежак дан.

Пожари коjи су у уторак пријетили кућама у северном предграђу Атине су под контролом, а ватрогасци и авиони и даље раде на том подручjу.

Грчке власти су обjавиле да ће се и оружане снаге придружити у борби против пожара коjи су захватили шуме и села на острву Евиjа.

Током ноћи jе, како преноси портал "Катимерини", дошло до избиjања нових пожара у регионима Илиjа и Месениjа и на Евиjи, упркос напорима стотина ватрогасаца да их ставе под контролу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 20:28