Демонстрације, илустрација / - SHUTTERSTOCK
29/05/2022 u 11:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нереди избили на светилишту у Јерусалиму због посјете израелског посланика

Око 3.000 израелских полицајаца ангажовано је да се данас брине о реду и миру у Јерусалиму

Израелски посланик ултранационалиста Итамар Бен-Гвир је данас у пратњи десетина својих присталица дошао на најосетљивије свето мјесто у Јерусалиму, што је навело Палестинце да бацају каменице и петарде на израелске полицајце размјештене у близини.

Нереди су избили уочи марша израелских ултранационалиста планираног за поподне кроз муслимански кварт јерусалимског Старог града.

Око 3.000 израелских полицајаца ангажовано је да се данас брине о реду и миру у Јерусалиму.

Израелски лидери кажу да ће маршом бити обиљележено освајање источног Јерусалима, укључујући Стари град, у Шестодневном рату 1967. године.

Они тврде да ће читав Јерусалим остати вјечна престоница Израела, а Палестинци намјеравају да тај дио Јерусалима буде главни град њихове будуће државе и марш сматрају провокацијом.

Прошле године је такав марш изазвао 11-дневни рат Израела и екстремиста у појасу Газе.

Нереди су данас избили на мјесту светом и за Јевреје и за муслимане.

Тамо се налази џамија Ал-Акса, трећа по значају у исламу. То је такође најсветије мјесто за Јевреје који га зову Брдо храма јер су се тамо налазили библијски храмови.

Неспоразуми о праву на светилиште изазвали су више пута насиље између два народа.

Итамар Бен-Гвир предводи малу опозициону ултранационалистичку странку и следбеник је покојног рабина Меира Кахане, чија је странка била забрањена.

Палестинци су за време његове посјете узвикивали "Бог је велик" , а он је у пратњи израелске полиције такодје викао:"Јеврејски народ живи".

Групе Палестинаца које су се забарикадирале у џамији су касније почеле да бацају каменице и петарде у правцу полицајаца који нису одмах одговорили.

Марш ће ове године бити одржан у вријеме појачане напетости. У протеклим мјесецима израелски полицајци су се више пута сукобили са палестинским демонстрантима на светилишту и растјеривали их гуменим мецима и шок бомбама.

У исто вријеме најмање 19 људи су убили палестински нападачи у Израелу и на Западној обали, а више од 35 Палестинаца погинуло је у израелским војним операцијама на окупираној Западној обали.

Многи убијени су били палестински екстремисти, али је убијено и неколико цивила, укључујући дугогодишњу новинарку Ал Џазире Ширин Абу Аклех.

На основу статуса кво јеврејски верници могу да посећују светилиште, али им није дозвољено да се тамо моле.

У протеклим годинама међутим све више Јевреја посјећује Брдо храма и неки се тамо тихо моле, што је изазвало бојазан Палестинаца да Израел намјерава да преузме контролу над светилиштем.

Израел то пориче тврдећи да је посвећен статусу кво.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:10