Илустрација
16/01/2022 u 08:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Несташице робе и омикрон у Америци покосили малопродаjу у децембру

Промет у малопродаjи jе пао 1,9 одсто прошлог мjесеца, наjвише од прошлогодишњег фебруара, након раста од 0,2 одсто у новембру, саопштило jе Министарство трговине

Промет у трговини на мало у Сjедињеним Америчким Државама (САД) пао jе у децембру по наjвишоj мјесечноj стопи у посљедњих десет мjесеци, усљед несташице робе и раста броjа ковид случаjева.

Због тога би прогнозе о убрзању привредног раста у четвртом тромjесечjу могле да буду смањене.

- Промет у малопродаjи jе пао 1,9 одсто прошлог мjесеца, наjвише од прошлогодишњег фебруара, након раста од 0,2 одсто у новембру - саопштило jе Министарство трговине.

С друге стране, америчка малопродаjа jе у децембру, у односу на исти мjесец 2020. године, забиљежила раст од 16,9 одсто, преноси Танјуг.

Американци су кренули с празничним куповинама jош у октобру прошле године, како би избjегли празне полице, што jе за посљедицу имало знатно мање куповине у децембру.

Промет у трговини на мало могао би додатно да ослаби у jануару због корона фуриjе, односно омикрон соjа вируса коjи биjесни у САД, као и због смањеног одласка потрошача на мjеста попут ресторана и барова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 14:15