protest izrael / - FOTO: EPA
19/03/2023 u 17:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Netanijahu pozvao policiju da zauzme oštriji stav prema demonstracijam

Netanijahu je zatražio od šefa izraelske policije Kobija Šabtaja da policija spriječi blokadu raskrsnica tokom protesta, prenosi Tajms of Izrael

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu pozvao je danas šefove službi bezbjednosti da zauzmu oštriji stav prema demonstracijama u kojima građani Izraela već 11. nedelju zaredom masovno protestuju protiv najavljene reforme pravosuđa koja je izazvala velike podjele u toj zemlji.

Netanijahu je zatražio od šefa izraelske policije Kobija Šabtaja da policija spriječi blokadu raskrsnica tokom protesta, prenosi Tajms of Izrael.

-Nećemo dozvoliti anarhiju- rekao je on na zasijedanju kabineta i dodao da „nasilje bilo koje strane neće biti tolerisano.“

Premijer Izraela je zatražio od tajne službe Šin Bet da spriječi navodno podstrekivanje usmjereno protiv njega i njegovih saveznika.

U svom govoru je kritikovao i šefa vojske Izraela (IDF) Hercla Halevija zbog protesta vojnih rezervista protiv najavljene reforme pravosuđa.

-Očekujem od šefa IDF i šefova ogranaka službi bezbjednosti da se agresivno bore protiv odbijanja vojne službe- rekao je Netanijahu.

Premijer Izraela je dodao da država „koja želi da postoji“ ne smije da toleriše odbijanje vojne službe.

Elitni rezervisti IDF, 450 oficira i vojnika iz vojne obavještajne službe i 200 stručnjaka za sajber bezbjednost, ispunili ono što su obećali prije nekoliko nedelja i odbili da se pojave na dobrovoljnoj službi, dodaje Tajms of Izrael.

Oko 300 pripadnika izraelske avijacije se pridružilo protestu, rekavši da se ove nedelje neće pojatiti na redovnim vježbama.

Kapetan „Alef“ (šifrovano ime, prvo slovo hebrejskog alfabeta), predstavnik rezervista koji odbijaju dobrovoljnu vojnu službu, je rekao da će se oni vratiti „kada demokratija bude bezbjedna“ i kada se „pokušaj puča završi.“

Pozvao je druge rezerviste da slijede njihov primjer.

Izraelci su i sinoć izašli masovno na ulice, u 11. nedelji demonstracija širom zemlјe protiv plana vlade da ograniči ovlašćenja Vrhovnog suda, što kritičari ove odluke vide kao prijetnju nezavisnosti pravosuđa, prenio je AP.

Predsjednik Izraela Isak Hercog apelovao je da se reforma odloži i u srijedu predstavio alternativni plan o promenama, koji je premijer odbio.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:53