БЕЊАМИН НЕТАНИЈАХУ / - БЕЊАМИН НЕТАНИЈАХУ
28/01/2022 u 19:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нетанијеху одобрио Саудијској Арабији да користи изралески шпијунски систем

Пегаз је први пут продат краљевини под надзором престолонаследника 2017. године за 55 милиона долара, наводи се у извјештају Њујорк тајмса

Израел је користио шпијунски софтвер компаније НСО групе као централни стуб дипломатске политике у протеклим годинама, судећи по извјештају Њујорк тајмса.

Та земља је чак дала овлашћење саудијском престолонаследнику принцу Мухамеду бин Салману да користи софтвер Пегаз (Пегасус) не би ли се приближила Саудијској Арабији.

Године 2020. тадашњи премијер Израела Бењамин Нетањаху је одобрио да Саудијска Арабија користи Пегаз, који се сматра најбољим шпијунским софтвером у свијету, у телефонском разговору са саудијском престолонаследником, наводи се у извештају Њујорк тајмса.

Портпарол бившег премијера Израела је изјавио за тај амерички лист да је тврдња да је Нетањаху нудио страним лидерима „такве системе у замјену за друге мјере потпуна лаж“.

Израел нема дипломатске односе са Саудијском Арабијом и Израелцима је забрањено да се баве бизнисом у тој краљевини, а израелски лист Харец је открио да се у циљу развоја дипломатских односа помогло успостављању веза између ње и израелског сектора шпијунских софтвера.

НСО група није једина продавала шпијунске софтвере Саудијцима, како се наводи, већ су то 2019. године чиниле и фирме Квадрим (Qуадреам) и Селебрити (Целлебрити), друге израелске компаније сајбер шпијунаже.

Послије открића да се софтвер за хаковање НСО групе користио против новинара и активиста за људска права, НСО група се нашла на удару критика.

Прошле недјеље је предсједавајући компаније поднио оставку након извјештаја да је софтвер Пегаз користила израелска полиција и да је запослена у Хјуман рајтс вочу у Бејруту била мета хаковања.

Израелски медији преносе да је саудијски престлонаследник директно звао Нетањахуа да обнови истеклу лиценцу краљевине на софтвер Пегаз у замјену за отварање саудијског ваздушног простора за израелске авионе.

Како је наведено, пошто је лиценца Ријада истекла, Министарство одбране Израела је одбило да је обнови због наводне злоупотребе шпијунског софтвера, што је очита алузија на случај Џамала Кашогија саудијског новинара који је наводно праћен захваљујући Пегазу и на крају убијен 2018. године.

Без лиценце НСО не би могао да омогући Саудијској Арабиији рутинско одржавање софтвера.

Упркос позивима принчевих савјкетника, руководилаца НСО групе и Мосада, израелско Министарство одбране није ријешило случај и зато је престолонаследник позвао Нетањахуа и затражио да се лиценца обнови.

Послије тог позива објављен је низ споразума о нормализацији односа између Израела и земаља Залива, Бахреина и Уједињених Арапских Емирата 2020. године.

Услиједили су споразуми и са Мароком и Суданом.

Кључни дио споразума наводно је била дозвола за коришћење саудијског ваздушног простора први пут за израелске комерцијалне летове на путу до Залива.

Пегаз је први пут продат краљевини под надзором престолонаследника 2017. године за 55 милиона долара, наводи се у извјештају Њујорк тајмса.

За Нетањахуа је било важно да Саудијци буду задовољни у јеку дипломатске иницијативе која ће учврстити његову позицију државника, званично приближавање Израела и неколико арапских држава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 21:41