B. Netanjahu / - TWITTER SCREENSHOT NETANJAHU
14/08/2023 u 18:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Netanjahu: Diskriminacija žena će se kažnjavati

Osude su izrečene dan pošto je vozač autubusa naredio grupi mladih djevojaka da sjednu pozadi i da se pokriju jer su navodno neprikladno obučene

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu osudio je danas diskriminaciju žena u autobusima poslije čitavog niza takvih incidenata.

Netanjahu je pozvao da se kažnjava svako ko to čini, vozači autobusa ili ultraortodoksni Jevreji putnici.

- Država Izrael je slobodna zemlja, u kojoj niko neće ograničavati ko može da koristi javni transport i u kojoj niko neće diktirati gdje će on ili ona da sjedi. Oni koji to čine krše zakon i trebalo bi da budu kažnjeni, rekao je izraelski lider, prenose agencije.

Ministarka transporta Miri Regev iz Netanjahuove konzervativne partije Likud je takođe, slično njemu, najavila da neće biti tolerancije takvog fenomena i da bi u svakom slučaju diskriminacije putnica trebalo strogo postupiti, a dva vozača suspendovati zbog najnovijih incidenata dok traje istraga.

Ona je dodala da se žene neće isključivati iz javnog transporta.

Osude su izrečene dan pošto je vozač autubusa naredio grupi mladih djevojaka da sjednu pozadi i da se pokriju jer su navodno neprikladno obučene.

- Živite u jevrejskoj državi i trebalo bi da poštujete ljude koji tu žive, rekao je vozač djevojkama i dodao da u njihovom domu nema religioznih, da su one iz kibuca, pa su tako odrasle, te da ih on žali, prenijeli su mediji snimak razgovora u autubusu.

U nedjelju je takođe jednu 88-godišnju ženu vozač ignorisao kada ga je više puta pitala da li je ušla u odgovarajući autobus.

Kada je njen suprug pitao zašto joj ne odgovara vozač je rekao da odbija da razgovara sa ženama.

- Bila sam duboko povrijeđena. Ja sam preživjela holokaust. Dovoljno sam patila. Došla sam u državu Izrael i odjednom sam u Iranu. Sjutra će mi reći da pokrijem lice, rekla je ta žena.

Autobuska kompanija se izvinila za incident i u saopštenju navela da je kontaktirala nju i njenog muža, što je žena porekla.

Dva slična slučaja dogodila su se prošle nedjelje kada je vozač u Ašdodu rekao ženi da ne može da uđe u autobus jer je namijenjen samo ultraortodoksnim Jevrejima muškarcima, a u Tel Avivu je vozač izgrdio ženu jer ima samo tank top majicu.

U Izraelu je do 2011. godine bilo autobusa u kojima su muškarci sjedjeli napred, a žene pozadi, kada je Visoki sud pravde presudio da je takva praksa protivzakonita.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 18:04