/ - Н1
22/09/2023 u 18:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Netanjahu: Izrael i Saudijska Arabija nadomak istorijskog mira

On je tokom zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN) podsjetio na normalizaciju odnosa Izraela sa tri arapske države iz 2020. godine, što je, prema njegovim riječima, bio "početak nove ere"

Izrael i Saudijska Arabija su nadomak istorijskog mira koji bi doprinio okončanju arapsko-izraelskog sukoba, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

On je tokom zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN) podsjetio na normalizaciju odnosa Izraela sa tri arapske države iz 2020. godine, što je, prema njegovim riječima, bio "početak nove ere".

"Blizu smo još jednog spektakularnijeg iskoraka, istorijskog mira između Izraela i Saudijske Arabije. Takav bi mir umnogome doprinio okončanju arapsko-izraelskog sukoba, podstakao ostale arapske zemlje da normalizuju svoje odnose s Izraelom i povećao mogućnost mira sa Palestincima", rekao je Netanjahu.

Kako prenosi Hina, on je kazao da ipak ne bi trebalo dati Palestincima “pravo veta na nove mirovne sporazume sa arapskim državama”.

“Palestinci bi mogli da imaju velike koristi od šireg mira. I oni moraju učestvovati u tom procesu", kazao je Netanjahu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u četvrtak je na zasijedanju GS UN upozorio da na Bliskom i Srednjem istoku neće biti mira ako se u obzir ne uzmu legitimna prava njegovog naroda, odnosno sprovođenje zamisli o dvodržavnom rješenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. novembar 2023 14:42