/ - FOTO: EPA
29/06/2023 u 14:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Netanjahu odustaje od reforme pravosuđa

Netanjahu je predložio da parlament dobije ovlaštenje da poništava presude Vrhovnog suda. Nakon objavljivanja prijedloga, širom zemlje izbile su masovne demonstracije

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odustaće od najkontroverznijeg dijela svog plana za reformu sudskog sistema, piše danas "Volstrit džurnal".

Netanjahu je predložio da parlament dobije ovlaštenje da poništava presude Vrhovnog suda. Nakon objavljivanja prijedloga, širom zemlje izbile su masovne demonstracije.

Izraelski premijer rekao je u intervjuu američkom listu da će revidirati još jedan kontroverzni element, koji bi vladajućoj koaliciji dao veća ovlaštenja u imenovanju sudija, ali je dodao da nije siguran kako će izgledati nova verzija.

- Pažljivo pratim puls javnosti i vodim računa o onome za šta mislim da će proći - rekao je Netanjahu.

Najavljene promjene su izazvale zabrinutost Zapada zbog stanja demokratije u Izraelu i uplašile investitore. Kritičari ih vide kao pokušaj Netanjahua da obuzda nezavisnost suda. Izraelskom premijeru trenutnio se sudi po optužbama za korupcijum koje on negira.

Netanjahu je odbacio pozive da se pridruži naporima Zapada da naoruža Ukrajinu i rekao da dijeli zabrinutost povodom postupaka Rusije i razvoja vojnih veza Moskve i Irana.

Netanjahu je rekao da je pozvan u Kinu i naglasio da su SAD i dalje ključni saveznik Izraela.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:57