Вакцинација, корона вирус / - фото: Срђан Бољевић
01/11/2021 u 20:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Невакцинисани jавни службеници у Њуjорку послати на неплаћени принудни одмор

Више од 300.000 лjуди коjи раде у jавним службама у Њуjорку морали су до данас да се вакцинишу и то jе испоштовало деведесет одсто запослених, тако да у граду све нормално функционише, рекао jе Де Бласио

Око 9.000 људи запослених у jавним службама у Нjуjорку данас jе послато на неплаћене принудне одморе, због тога што су нису вакцинисали против ковида, а више хиљада ватрогасаца jе у знак протеста отворило боловања, саопштио jе градоначелник Бил де Блазио.

Више од 300.000 људи коjи раде у jавним службама у Њуjорку морали су до данас да се вакцинишу и то jе испоштовало деведесет одсто запослених, тако да у граду све нормално функционише, рекао jе Де Бласио, преноси АП, пише Н1.

„Желим да се захвалим свима коjи су се вакцинисали и тако урадили праву ствар коjа нам омогућава да кренемо наприjед“, казао jе Ди Блазио.

Ватрогасна служба, међутим, има проблема, jер од 350 станица, колико их има у граду, 18 ниjе радило због манjка људства, рекао jе начелник ватрогасне службе Даниjел Нигро.

До недjеље сваки четврти ватрогасац ниjе добио прву дозу вакцине, што jе био услов да наставе да раде, а то ниjе урадио ни сваки шести полицаjац, као ни шестина запослених у Градскоj чистоћи.

Комесар полициjе Дермот Ше рекао jе да се велика већина невакцинисаних позвала на религиjске или здравствене разлоге, тако да су данас на неплаћено одсусутво послата само 34 полицаjца и 40 грађана коjи раде у полициjи.

У свим градским службама укупно се око 12.000 људи позвало на религиjска или здравствене разлоге и они су остали на послу док се нjихови случаjеви не размотре поjединачно. Данас jе око 2.300 ватрогасаца било на болованjу, а дневни просjек jе око 1.000 људи, рекао jе Нигро и оциjенио да се очигледно ради о протесту против обавезне вакцинациjе.

Лидер синдиката коjи заступа нjуjоршке ватрогасце упозорио jе да би због увођенjа обавезне вакцинациjе могла да буде угрожена jавна безбjедност, jер се очекуjе да ће ватрогасна служба радити са 20 одсто манjе капацитета, а имаће на располаганjу и петину амбулантинх возила манjе.

Де Блазио jе, међутим, поручио да jе приоритет у jавноj безбjедности заустављанjе ширенjа ковида и да се неће одустати од вакцинациjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 16:54