/ UNSPLASH/PRINTSCREEN/SPECNA ARMS - UNSPLASH/PRINTSCREEN/SPECNA ARMS
18/05/2023 u 23:27 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nigerija: Najmanje 80 osoba ubijeno u napadima, uhapšeno sedam osumnjičenih

Napadači su se usmjerili na nekoliko sela u udaljenoj oblasti Mangu u državi Plato tokom napada koji je počeo u ponedjeljak i trajao do utorka, prema navodima mještana

Broj žrtava napada desetina naoružanih ljudi u centralnom sjevernom dijelu nigerijske države Plato porastao je na 80, javile su danas lokalne vlasti a preživjeli još tragaju za tijelima danima poslije incidenta, prenosi Danas.rs.

Napadači su se usmjerili na nekoliko sela u udaljenoj oblasti Mangu u državi Plato tokom napada koji je počeo u ponedjeljak i trajao do utorka, prema navodima mještana.

Sahrane su se obavljane i danas u djelovima Mangua koji se nalazi 60 kilometara od Džosa, glavnog grada te države.

Policija je rekla za AP da je uhapšeno sedam osumnjičenih i da se radilo o sporadičnom pucanju na velikoj površini više sela.

Nigerijski razvoj koči se zbog bezbjednosne krize na sjeverozapadu i u centralnim djelovima zemlje iako ima status najveće afričke privrede i jedne od glavnih proizvođača nafte.

Stočari iz plemena Fulani uzeli su oružje protiv poljoprivrednika zbog ograničenog pristupa zemlji i vodi. Napadi su nekad odmazde i najčešće se dešavaju u udaljenim zonama gdje ima više napadača nego bezbjednosnih snaga.

Zamjenik guvernera države Plato Soni Tioden rekao je da je na meti bilo najmanje 10 sela. Lokalni mještani su rekli da su napad izvršili stočari kada se jedan mještanin žalio da je njihova stoka uništila njegovu plantažu banana.

Preživjeli su ispričali da su napadači stigli u velikom broju i da su se rasuli po selima, gdje su palili kuće i pucali u ljude.

Mještani su takođe rekli da su bezbjednosne snage stigle tek dan poslije početka napada, ponavljajući kritiku analitičara koji kažu da pripadnici bezbjednosnih snaga nekad sporo reaguju kada izbije nasilje.

Odvojeno se istražuje drugi smrtonosni napad u jugoistočnoj nigerijskoj državi Anambra oko koga su uhapšena dvojica osumnjičenih. Taj napad na američki konvoj koji se dogodio u utorak, su, kako se vjeruje, sproveli nasilni separatisti u regionu.

U njemu je ubijeno sedam ljudi, uključujući troje zaposlenih u američkoj Ambasadi i četiri policajaca, rekao je šef policije Anambre. Među stradalim nisu bili američki državaljani, ranije je rečeno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 02:51