Експлодирао нигеријски брод с нафтом / - скриншот
06/02/2022 u 08:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нигеријски брод за складиштење нафте прије експлозије имао до 60.000 барела

У овом тренутку нема пријављених смртних случајева, али можемо потврдити да је на броду било 10 чланова посаде прије инцидента, рекао је извршни директор СЕПЦОЛ-а

Брод за производњу и складиштење нафте експлодирао је у близини обале Нигерије са 10 чланова посаде, иако је нејасно да ли је било жртава или колико се нафте могло излити у море.

Нигеријска компанија Shebah Ekploration & Production Compani Ltd (СЕПЦОЛ) саопштила је да је пламен захватио плутајући брод за производњу, складиштење и истовар (ФПСО) Тринити Спирит након експлозије дан раније.

Џо Сандеј, помоћник возача чамца, рекао је да је био у једном од два брза чамца на мору да одабере посаду која је требало да одустане са посла, али није могла да стигне до пловила јер га је изгорио пожар.

„Возили смо се около да видимо да ли можемо да видимо људе, али нисмо видјели никога, а ватра је још увијек буктила“, рекао је Сандеј Ројтерсу у луци у Варију.

Тиби Теа, предсједник Поморске уније за нигеријске лучке управе у Варију, потврдио је да два чамца послата на брод нису могла никога да пронађу.

„У овом тренутку нема пријављених смртних случајева, али можемо потврдити да је на броду било 10 чланова посаде прије инцидента и дајемо приоритет истрагама у погледу њихове безбједности и безбједности“, рекао је извршни директор СЕПЦОЛ-а Икемефуна Окафор у саопштењу.

Тринити Спирит може да преради до 22.000 барела нафте дневно и складишти до 2 милиона барела, наводи се на веб страници СЕПЦОЛ-а.

Један индустријски извор активан у нигеријском нафтном сектору рекао је да је брод имао око 50.000 барела у складишту, али није црпио сирову нафту из нафтног поља Укпокити у блоку ОМЛ 108 када је експлодирао.

Нигеријски регулатор сада познат као Нигеријска упстреам нафтна регулаторна комисија (НУПРЦ) опозвао је своју лиценцу за производњу ОМЛ 108 2019. године. СЕПЦОЛ је технички оператер блока, иако је лиценцу за производњу имао члан конзорцијума Екпресс Петролеум.

СЕПЦОЛ, који је у стечају, није одговорио на захтеве за коментар о томе колико је сировог материјала Тринити Спирит ускладиштио у време експлозије.

БП-ова нафтна платформа Деепватер Хоризон пумпала је десетине хиљада барела дневно када је експлодирала 2010. До тренутка када је бунар запушен 87 дана касније, 4 милиона барела сирове нафте је отишло у Мексички залив, што је изазвало еколошку катастрофу.

„Јуче смо добили информацију о пожару и одмах смо наредили нашим теренским службеницима да почну истрагу. Истраге су још у току“, рекао је за Ројтерс Гбенга Комолафе, извршни директор НУПРЦ-а.

„Тек након што добијемо извештај о овој истрази од нашег тима, издаћемо свеобухватно саопштење лишено спекулација“, рекао је он.

Окафор из СЕПЦОЛ-а рекао је да су у току истраге како би се утврдио узрок експлозије, док се покушава обуздати ситуација уз помоћ локалних заједница и америчке нафтне компаније Цхеврон (ЦВКС.Н), која има објекат у близини.

Тринити Спирит је примарни производни погон за ОМЛ 108 који покрива 750 квадратних километара (290 квадратних миља) воде у делти Нигера, у распону од дубине од 30 метара до 213 метара, наводи се на сајту СЕПЦОЛ-а.

Превео и приредио: Портал Дан

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:05