ФОТО ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
16/02/2022 u 21:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ништа од референдума о еутаназији у Италији

Анкета истраживачке агенције СWГ 2019. показује да је на то питање 92 одсто упитаних Италијана одговорило да подржава потпомогнуто самоубиство и еутаназију

Италијански Уставни суд одбио је у уторак захтјев да се одржи национални референдум о легализацији потпомогнутог самоубиства, након што су заговорници те мјере прикупили милион потписа подршке, двоструко више од потребног да се референдум одобри.

Италијански поборници права на смрт настоје да се дјелимично укину санкције наметнуте онима који помажу у самоубиству пацијената који су неизљечиво болесни или трпе неподношљиву бол и већ су добили палијативну његу.

Уставни суд у изјави наводи да укидање казне не би осигурало минимум уставних стандарда који регулишу заштиту људског живота, ''посебно слабих и рањивих“.

Суд је 2019. дјелимично декриминализовао потпомогнуто самоубиство под одређеним околностима ако га одобре локалне здравствене власти и етички одбор, међутим такође је савјетовао да би парламент требало да донесе закон којим се та пракса регулише, преноси Н1.

Марко Капато, један од водећих поборника референдума, рекао је да је судска одлука "лоша вијест за оне који пате и мораће да се суоче са још дужом неподношљивом патњом против своје воље".

Заговорници права на смрт прошле године прикупили су двоструко више од 500.000 потписа потребних да траже одобрење за референдум.

Парламент расправља о закону који би допустио терминално болеснима да траже потпомогнуто самоубиство путем националног здравственог система и заштитио љекаре од правних тужби против њих.

- Одлука Уставног суда мора да подстакне парламент да донесе закон о потпомогнутом самоубиству", написао је на Твиетру Енрико Лета, челник странке лијевог центра Демократске странке (ПД).

Италијанске политичке странке и даље су дубоко подијељене по том питању, с тим да лијеви центар уопштено подржава потпомогнуто самоубиство, а десни се противи.

Папа Фрања недавно је осудио потпомогнуто самоубиство као неприхватљиву девијацију медицинске етике.

Анкета истраживачке агенције СWГ 2019. показује да је на то питање 92 одсто упитаних Италијана одговорило да подржава потпомогнуто самоубиство и еутаназију.

Око 45 одсто рекло је да су уопштено за то, а 47 одсто је за то у одређеним околностима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:43