Ekološki aktivisti sa jednog od protesta u Njemačkoj / - NPORTAL.RS
13/07/2023 u 18:38 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka: Blokirani aerodromi u Hamburgu i Dizeldorfu

Aktivisti "Posljednje generacije" su probili obezbjeđenje na aerodromima Hamburg i Dizeldorf i zalijepili se za pistu, prekinuvši red letjenja.

Posljednja generacija akcijama remećenja saobraćaja pritiska njemačku vladu da ubrza klimatsku tranziciju. Akcija je prekinula saobraćaj i upalila alarm i na najvećem njemačkom aerodromu, frankfurtskom.

Letovi u Hamburgu su bili u prekidu od 6.10 ujutro dok je policija izašla na teren da ukloni grupu. Portparol policije u Hamburgu je saopštio da su aktivisti neprimijećeni uspjeli da preskoče ogradu oko aerodromskog kruga.

Grupa od šest ili sedam aktivista je u Dizeldorfu presjekla ogradu i zalijepila se za asfalt na prilazu pisti, onemogućivši prolaz avionima. Sami aktivisti su objavili da su presjekli ogradu.

Policija je poslije nekoliko sati na oba aerodroma odstranila aktiviste i red letjenja je normalizovan, javljaju agencije.

Posljednja generacija, poznata po remećenju saobraćaja, svojim akcijama nastoji da poveća pritisak na vladu da ubrza klimatsku tranziciju.

Policija je na incidente u Hamburgu i Diseldorfu reagovala provjerom u Frankfurtu. Nikoga nije pronašla, ali "ostaje u stanju visoke pripravnosti," saopštio je portparol federalne policije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 04:40