/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
10/04/2023 u 13:52 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka: Crkve ostvarile rekordne prihode od 13 milijardi eura

U poređenju s 2019, crkve bi 2027. mogle da imaju 11 odsto manje prihoda

Katolička i Protestantska crkva u Njemačkoj ostvarile su rekordne prihode od crkvenog poreza u 2022, ali stručnjaci očekuju dalje smanjenje prihoda zbog pada broja vjernika, javljaju agencije prenose mediji.

-Prošle godine Protestantska i Katolička crkva su od crvenog poreza ostvarile 13 milijardi eura prihoda, što je 200 miliona više nego 2021- saopštio je Institut njemačke ekonomije (DIW).

Kako prenosi Poslovni.hr, istovremeno procjenjuju da bi se ovaj iznos u narednim godinama mogao osjetno smanjiti, kako zbog smanjenja broja vjernika, tako i zbog odlaska brojne generacije tzv.baby-boomerau penziju.

Ulogu u smanjenju realnih prohoda crkava bi, kako proizlazi iz saopštenja DIW-a, mogla odigrati i inflacija.

Prošle godine oko 1,3 miliona vjernika službeno je istupilo iz redova te dvije crkve u Njemačkoj, što ih oslobađa plaćanja crkvenog poreza.

U poređenju s 2019, crkve bi 2027. mogle da imaju 11 odsto manje prihoda.

-Istupanje iz crkve i demografske promjene se sve jače odražavaju i na priliv u crkvene blagajne, što znači da bi crkve u budućnosti bile prisiljene da štede-rekao je autor studije i stručnjak DIW-a za poreze Tobias Hentze.

On je istovremeno ukazao i na “ogromni imetak” kojim raspolažu njemačke crkve.

-Svoje bogatstvo crkve mogu upotrijebiti za popunjavanje manjka u budžetu- dodao je Hentze.

On ne preporučuje podizanje crkvenog poreza, jer bi to, po njegovom mišljenju, dodatno povećalo broj vjernika koji napuštaju crkvu.

Podsjetimo, crkveni porez se ravna prema porezu na prihod i u većem dijelu Njemačke iznosi devet odsto od ovog poreza. Novac od crkvenog poreza odlazi samo Katoličkoj i Protestantskoj crkvi u Njemačkoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 17:20